Nyord om matsvinn - svinniska

Hur gör du för att minska matsvinnet? Våra tips finns i form av nyord som beskriver hur du kan undvika matsvinn. Vi kallar det svinniska. Du får gärna använda våra ord. Vi hoppas de inspirerar fler att ta hand om maten bättre. Tillsammans ger vi maten en chans till!

Här på Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa om varför det är viktigt att minska matsvinnet och få olika tips på hur du ska göra för att minska ditt eget matsinn. Du hittar länkar till mer information längre ner på den här sidan. Hoppas du får inspiration av våra nyord.

Nyord på svinniska Betydelse
Bäst före-snooza Att förlänga hållbarheten genom att titta, lukta och smaka sig fram.
Grytmaxa Att kasta i några extra ingredienser som har passerat bäst före-datum i långkoket.
Grönchilla Att förvara grönsaker i kylen så att de håller längre.
Kaoskomponera Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle slängas.
Klimatklipp Att fynda en vara som närmar sig bäst före-datum.
Klimatro Känslan som infinner sig när du inte har slängt mat på hela veckan.
Kylchilla Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre.
Menyflexa Att improvisera fram en annan måltid än den planerade. 
Nollvisiona Att bestämma sig för att aldrig mer kasta mat som går att äta.
Nytt-i-panna En måltid gjord på veckans rester.
Restbonus Pengarna du tjänar på att inte att slänga så mycket mat.
Restotto Festrätt gjord på riset som blev över.
Restsamtal Att ringa hem och kolla vad som redan finns innan du handlar mer.
Soppspika Att slänga ihop en rätt av det som finns hemma i skafferiet.
Studentskiva Att skiva upp brödlimpan och frysa in. Bra för
ensamhushåll.
Svinnsikt Att få insikt om sitt eget matsvinn och sluta slänga mat i onödan.
Svinntage När gårdagens middag är ännu godare dagen efter.
Svinnventera Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.
Svinnvestera Att bara köpa mat som man vet kommer att gå åt.
Vaskvägra Att inte slänga mat som fortfarande funkar utmärkt att äta.

 

Viktigt att minska matsvinnet

Senast granskad 2023-05-12