Baljväxter och jordnötter

Visste du att jordnötter och soja ingår i gruppen baljväxter? Båda är vanliga orsaker till allergi. Jordnötter kan gömma sig i choklad, asiatisk mat och snacks. Soja kan finnas i hamburgare, glass och såser. Läs alltid innehållsförteckningen för säkerhets skull.

Vad är allergi mot baljväxter?

Baljväxter är en vanlig orsak till allergiska reaktioner. Baljväxter är till exempel jordnötter och soja, ärtor, bönor, kikärter, linser och lupin. Allergin uppträder oftast redan hos barn och består ofta hela livet. Eftersom proteinerna inom denna botaniska familj har stora likheter, är det vanligt att man är allergisk mot flera baljväxter samtidigt.

Symtom

Vanliga symtom är astma, kräkningar och hudreaktioner som till exempel eksem. Svåra och livshotande reaktioner har observerats mot jordnötter, men även mot sojaprotein, särskild bland dem som är kraftigt allergiska mot jordnötter. Även reaktioner mot andra baljväxter, som ärtor och lupin har beskrivits hos jordnötsallergiker.

Jordnötter

Om jordnötter ingår i ett livsmedel måste detta stå i ingrediensförteckningen, titta alltid där. Jordnötter kan finnas i choklad, glass, bakverk och snacks. Jordnötter kan också ersätta både mandel och hasselnötter i fyllningar och som dekoration på kakor och vetebröd. I orientalisk matlagning förekommer jordnötspasta ofta under namnet "Satay mein paste". Jordnötter kan också vara en ingrediens i pesto. Flera rapporterade reaktioner på jordnöt har berott på att odeklarerade jordnötter har funnits i kaffebröd, som wienerbröd, toscakaka eller som dekoration på vetekrans och bullar.

Om du är allergisk mot jordnötter kan du även behöva undvika livsmedel som är märkta med "kan innehålla spår av jordnöt". Var extra uppmärksam på choklad- och bageriprodukter eftersom Livsmedelsverket i en undersökning har hittat höga halter av bland annat jordnöt i sådana livsmedel.

Jordnöten är inte släkt med andra nötter som hasselnöt, paranöt eller pekannöt. Därför finns det inte något samband mellan allergi mot jordnötter och andra nötter. Däremot kan man givetvis vara allergisk mot dessa nötter samtidigt som mot jordnötter.

Sojaprotein

Sojaprotein används i många olika livsmedel, som köttbullar, hamburgare, korv, leverpastej, soppor, såser, bröd, kex, choklad och konfektyrer. Sojabönor används för tillverkning av glass och dryck.

Lecitin utvinns vanligen ur sojabönor och används som emulgeringsmedel i bland annat margarin och choklad. I sojalecitin (E 322) påvisas vanligtvis mycket små mängder sojaprotein. I slutprodukter som margarin och choklad blir halten sojaprotein försvinnande liten. För de flesta sojaallergiker är det ingen risk med dessa produkter på grund av innehållet av sojalecitin. Man kan dock inte utesluta att extremt sojaallergiska personer skulle kunna reagera på sådana små restmängder i till exempel choklad. Är man osäker bör man diskutera med läkare eller dietist.

Lecitin kan också tillverkas av ägg, raps och solrosfrö. Det måste framgå i ingrediensförteckningen om lecitin framställts av soja eller ägg.

En annan tillsats från soja är sojabönshemicellulosa med E-nummer E 426. Den används som emulgeringsmedel, förtjocknings- och stabiliseringsmedel samt klumpförebyggande medel och kan användas i yoghurt, dressingar, bakade produkter, nudlar, ris, frusna livsmedel och i gelégodis. Det måste alltid framgå i ingrediensförteckningen att produkten kommer från soja.

Andra baljväxter

Ärtprotein, liksom ärtstärkelse, används framför allt i hamburgare, korv och leverpastej, men också i glutenfri pasta. Försök har även gjorts att använda ärtfiber i bröd. Flera fall av allergiska reaktioner har rapporterats när allergiska oavsiktligt har ätit produkter med ärtprotein.

Ytterligare en baljväxt, lupin, används ibland som råvara i livsmedelsindustrin. Allergiska reaktioner mot lupin har rapporterats bland annat hos jordnötsallergiker. Både protein och mjöl från lupiner kan förekomma i livsmedel som muffins, våfflor, bröd och pasta.

Mjöl från kikärter är en vanlig ingrediens i falafel och hummus.

Fördjupning

Oljor

Det har diskuterats om oljor från baljväxter - främst jordnöts- och sojaolja - kan vara en risk för den allergiske. Studier har visat att råa oljor, liksom kallpressade, kan innehålla små mängder protein och därigenom utgöra en risk. Även i processade oljor av jordnöt har små mängder protein påvisats. Sådana oljor kan utgöra en risk för den allergiske. Processade sojaoljor bedöms inte som en risk för sojaallergiker.

Sojasås

Sojasåser tillverkas genom att sojabönor fermenteras. Sera från sojaallergiska patienter har visat sig reagera med sojasåser och också med hydrolyserat vegetabiliskt protein (HVP) från soja. Det tyder på att det finns proteinrester kvar i sojasåser och HVP, som kan vara en risk för den sojaallergiske.

Vilka tillsatser kommer från ärt-baljväxtfamiljen?

Produkter från ärt- och baljväxtfamiljen används som emulgerings-, stabiliserings- och förtjockningsmedel i många livsmedel. Det kan inte uteslutas att vissa personer med allergi mot baljväxter såsom sojabönor, jordnötter, lupin, ärtor och bönor även skulle kunna reagera på dessa förtjockningsmedel på grund av likheter mellan proteiner i samma växtfamilj.

Följande tillsatser kommer från ärt- och baljväxtfamiljen:

TillsatsAnvändningsområde
E 322 Lecitin Används som antioxidationsmedel och emulgeringsmedel. Utvinns främst ur sojabönor.
E 410 Fruktkärnmjöl Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Framställs ur Johannesbrödsträdets (Ceratonia siliqua) frön.
E 412 Guarkärnmjöl Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Framställs ur guarväxtens (Cyamopsis tetragonolobus) frön.
E 417 Tarakärnmjöl

 Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Framställs ur växten Caesalpinea spinosa.

E 413 Dragant Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Utvinns ur astragalusväxter.
E 414 Gummi arabicum Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Utgörs av torkad mjölksaft från trädet Acacia senegal.
E 426 Sojabönshemicellulosa Stabiliseringsmedel. Framställs från sojabönor.
E 427 Cassiagummi Används som gelérings- och förtjockningsmedel. Framställs av frön från Cassia tora och Cassia obtusifolia, som hör till familjen ärt/baljbäxter.

 Innebär curry en risk för baljväxtallergiker?

Curry är en kryddblandning som kan innehålla många olika kryddor. Recepten på curryblandningar varierar mycket. Ett tjugotal kryddor brukar förekomma oftare än andra. De kryddor som utgör mindre än två procent av blandningen behöver inte namnges i ingrediensförteckningen, såvida de inte innehåller selleri, sesam eller senap.

Gurkmeja, som ger den karaktäristiska färgen, ska alltid ingå. Ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, svartpeppar och spiskummin ingår ofta.

Bockhornsklöver, fänkål, muskotnöt, anis, kummin, lagerblad, saffran, senap, sesamfrö, spansk peppar (till exempel cayennepeppar), löksalt och vallmofrö kan också förekomma.

Bockhornsklöver är en baljväxt. Personer som är allergiska mot baljväxter som jordnötter, sojabönor, ärter och bönor kan även reagera på bockhornsklöver.

Fänkål, anis och kummin tillhör flockblommiga växter (familjen Apiaceae). Personer med allergi mot gråbo och selleri kan vara känsliga även mot dessa kryddor.

Senast granskad 2016-08-26