BTSF - Better Training for Safer Food

Better Training for Safer Food, BTSF, är EU-kommissionens utbildningsprogram för myndigheternas kontrollpersonal inom livsmedelskedjan. BTSF har kurser inom livsmedels- och foderlagstiftning, djurhälsa, djurskydd och växtskydd. Kurserna ges digitalt eller på plats i ett flertal europeiska länder. Det finns även ett stort antal e-learningutbildningar.

Nya digitala BTSF-utbildningar uppdaterat 2021-10-27

Från och med 1 september 2021 kan fysiska BTSF-utbildningar genomföras, respektive arrangör meddelar senast en månad före kursstart om kursen genomförs på plats eller om den blir digital, beroende på läget just då. 

Många utbildningar har gjorts om till digitala utbildningar (utöver de webutbildningar som nämns nedan) och Livsmedelsverket lägger löpande ut information om dessa.

Hur fungerar BTSF-utbildningarna?

I undervisningen ingår föreläsningar, grupparbeten och diskussioner och det krävs goda språkkunskaper hos deltagarna. Varje kurs har satt krav för deltagande, oftast krävs tre års erfarenhet från relevant arbetsområde. Kursspråket är engelska men vissa kurser ges på eller tolkas till franska, tyska, spanska och portugisiska.

Vad kostar det?

Kurserna finansieras genom medlemsländernas avgifter till EU. Deltagarnas kostnader för kurs, utbildningsmaterial, flyg och logi är alltså täckta.

Din arbetsgivare står för kostnaderna för resor inom Sverige samt för din arbetstid. Du behöver därför ha ett chefsgodkännande innan du anmäler dig.

Kunskapsspridande och feedback

Efter kursen förväntas du sprida kunskaperna till andra i ditt nätverk genom en presentation, rapport, kurs eller annat.

Hur ansöker man?

Är kursen fulltecknad för Sveriges del, om Sverige inte har platser till ett kurstillfälle eller om sista anmälningsdag passerat finns ibland möjlighet till reservplatser. Många av kursarrangörerna vill ha anmälningar i god tid, före sista anmälningsdag, varför det lönar sig att anmäla sig tidigt. Kursarrangören får inte ta emot anmälningar innan de godkänts av NCP.

BTSF E-learningskurser

  • Animal health prevention and controls for Aquaculture Animals
  • Animal Nutrition
  • Animal Welfare at slaughter and killing for disease control
  • Animal Welfare at slaughter for poultry
  • EU plant quarantine regime for imports
  • Food Contact Materials
  • Food Hygiene and control on fishery products and live bivalve molluscs
  • Prevention, Control and Eradication of Transmissible Spongiform Encephalopathies (TSE)
  • Principle of Hazard Analysis and Critical Control Point Audits (HACCP)
  • Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF)

Aktuella BTSF-kurser - ges digitalt eller på plats

  • VC07, digitalt, 13-17 september 2021, sista anmälningsdag 6 september.
  • VC08, digitalt, 4-8 oktober 2021, sista anmälningsdag 27 september.
  • VC09, digitalt, 25-29 oktober 2021, sista anmälningsdag 18 oktober 2021.
  • VC10, digitalt eller på plats, inte bestämt ännu, 29 november-3 december 2021, sista anmälningsdag inte bestämt ännu.
  • För tillfället inga nya kursdatum
  • VC07, digitalt, 18-22 oktober 2021, sista anmälningsdag 11 oktober 2021.
  • VC02, digitalt, 11-14 maj 2021
  • VC04, digitalt, 15-18 juni 2021
  • VC06, digitalt, 6-9 juli 2021
  • VC01, digitalt, 13-15 september 2021
  • VC02, digitalt, 16-18 november 2021
  • VC01, digitalt, 13-15 oktober 2021
  • VC02, digitalt, 29 November – 1 December 2021

Course 1 - Setting-up and implementation of an audit system and basics for performing a detailed audit

  • För tillfället inga nya kursdatum

Course 2 - Developing advanced skills to conduct a detailed audit to verify the effective and suitable implementation of official controls by the relevant control authorities

  • VC11, 22-26 Mars 2021, 1 plats
  • VC12, 12-16 april 2021, 1 plats
  • VC13, 10-14 maj 2021, 1 plats

Två nivåer finns; Basic och Advanced. Så här beskriver kursarrangören skillnaden:

Course 1 has objectives of basic nature and will aim to increase and ensure a common understanding of the EU legislative framework relating to the control of contaminants in food and feed.

Course 2 has objectives of more advanced nature and will aim to improve competent authorities’ capacity in setting up systems for the control of contaminants in food and feed, and therefore ensure appropriate and harmonised implementation of monitoring and official controls plans in this field.

  • VC02, 26-30 april 2021, Course 2, Official controls plans and systems for the control of contaminants, sista anmälningsdag 12 april 2021
  • VC07, 13-17 september 2021, Course 2, Official controls plans and systems for the control of contaminants, sista anmälningsdag 30 augusti 2021
  • VC08, 4-8 oktober 2021, Course 1, EU regulations and guidelines applicable to the control of contaminants, sista anmälningsdag 20 september 2021
  • VC09, 25-29 oktober 2021, Course 1, EU regulations and guidelines applicable to the control of contaminants, sista anmälningsdag 11 oktober 2021
  • VC10, 8-12 november 2021, Course 2, Official controls plans and systems for the control of contaminants, sista anmälningsdag 25 oktober 2021
  • VC 11, 6-10 december 2021, Course 1, EU regulations and guidelines applicable to the control of contaminants, sista anmälningsdag 22 november 2021
  • VC12, 17 - 21 januari 2022, course 2, Official controls plans and systems for the control of contaminants, sista anmälningsdag 4 januari 2022
  • VC13, 31 januari-4 februari 2022, Course 1, EU regulations and guidelines applicable to the control of contaminants, sista anmälningsdag 17 januari 2022
  • VC13, 19-23 april 2021, 1 plats, sista anmälningsdag 5 april 2021
  • VC14, 17-21 maj 2021, 1 plats, sista anmälningsdag 3 maj 2021
  • VC15, 7-11 juni 2021, 1 plats, sista anmälningsdag 24 maj 2021
  • VC16, 5-9 juli 2021, 1 plats, sista anmälningsdag 21 juni 2021
  • VC17, 18-22 oktober 2021, sista anmälningsdag 21 september 2021
  • VC18, 13-17 december 2021, sista anmälningsdag 15 november 2021
  • För tillfället inga nya kursdatum
  • VC1, 20-24 september 2021, sista anmälningsdag 6 september 2021
  • VC2, 18-22 oktober 2021, sista anmälningsdag 4 oktober 2021
  • S3, 29 november-3 december 2021, Turin, Italien/Viseu, Portugal, sista anmälningsdag 29 oktober 2021
  • VC1, 3-7 maj 2021, 1 plats, sista anmälningsdag 26 april 2021
  • VC3, 30 augusti-3 september 2021, 1 plats, sista anmälningsdag 16 augusti 2021
  • VC4, 13-17 september 2021, 1 plats, sista anmälningsdag 30 augusti 2021
  • VC5, 27 september-1 oktober 2021, 1 plats, sista anmälningsdag 13 september 2021
  • VC6, 11-15 oktober 2021, 1 plats, sista anmälningsdag 27 september 2021
  • För tillfället inga nya kursdatum
  • För tillfället inga nya kursdatum
  • VC3, 14-16 september 2021, sista anmälningsdag 30 augusti 2021
  • VC4, 5-7 oktober 2021, sista anmälningsdag 20 september 2021
  • Session 5, 9-12 november 2021, Vilnius, Litauen, sista anmälningsdag 12 oktober 2021
  • Session 6, 14-17 december 2021, Turin, Italien/Voorschoten, Nederländerna, sista anmälningsdag 16 november 2021
  • VC5, 27 september-1 oktober 2021, sista anmälningsdag 15 september 2021
  • VC6, 22-26 november 2021, sista anmälningsdag 1 november 2021
  • VC7, 6-10 december 2021, sista anmälningsdag 15 november 2021
  • För tillfället inga nya kursdatum
  • VC9, 27-30 september 2021, Zoonoses, sista anmälningsdag 30 augusti 2021
  • VC11, 11-14 oktober 2021, Microbiological Criteria, sista anmälningsdag 13 september 2021
  • VC10, 15-18 november 2021, Zoonoses, sista anmälningsdag 18 oktober 2021
  • VC12, 7-10 december 2021, Microbiological Criteria, sista anmälningsdag 9 november 2021
  • För tillfället inga nya kursdatum

New Animal Health Law

  • VC1, 20-29 september 2021, Terrestrial animals course with focus on Aujezsky’s disease (AD) and Avian Influenza (AI), Sverige 2 platser
  • VC2, 2-11 november 2021, Terrestrial animals course with focus on Aujezsky’s disease (AD) and African Swine Fever (ASF), Sverige 2 platser
  • VC3, 6-15 december 2021, Terrestrial animals course with focus on BlueTongue (BT) and Avian Influenza (AI), Sverige 0 platser
  • VC2, 4-8 oktober 2021, sista anmälningsdag 27 september 2021
  • Session 5, 28 november-3 december 2021, Sevilla/Lissabon

Course B, E-commerce of food 

  • EC1, VC1, 27 september-1 oktober 2021, sista anmälningsdag 20 september 2021
  • EC1, VC3, 18-22 oktober 2021, sista anmälningsdag 11 oktober 2021
  • EC2, Session 4, 8-12 november 2021, Budapest/Bratislava

Course EC1 = standard level. Course EC2 = advanced level.

New Plant Health Regime

  • C2S1, 13-17 september 2021, sista anmälningsdag 6 september 2021 (Zoom)
  • C1S1, 1-8 oktober 2021, sista anmälningsdag 25 september 2021 (Zoom)
  • C1S2, 8-12 november 2021, sista anmälningsdag 24 september 2021 (Valencia, Spanien)
  • C2S2, 29 november-2 december 2021, sista anmälningsdag 15 oktober 2021 (Madrid, Spanien)
  • C2S3, 13-16 december 2021, sista anmälningsdag 29 oktober 2021 (Amsterdam, Nederländerna)

Official Control Regulation (OCR)

  • S1, digitalt, 19-22 oktober 2021, sista anmälningsdag 6 september 2021, SE 1 plats
  • S2, digitalt, 7-10 december 2021, sista anmälningsdag 26 oktober 2021, SE 1 plats
  • S3, Trim, Irland, 1-4 februari 2022, sista anmälningsdag 1 januari 2022, SE 1 plats
  • S4, Zagreb, Kroatien, 8-11 mars 2022, sista anmälningsdag 1 februari 2022, SE 1 plats
  • S5, Riga, Lettland, 5-8 april 2022, SE 1 plats
  • S6, Bologna, Italien, 31 maj-3 juni 2022, SE 1 plats
  • S7, Riga Lettland, 4-7 oktober 2022, SE 0 plats
  • S8, Bukarest, Rumänien, 15-18 november 2022, SE 1 plats
  • Session 12, 22-26 mars 2021, 1 plats
  • Session 14, 3-7 maj 2021, 1 plats
  • Session 15, 10-14 maj 2021, 1 plats
  • Session 16, 24-28 maj 2021
  • Session 17, 14-18 juni 2021
  • Session 18, 5-9 juli 2021
  • Session 6, 9-17 september 2021, Course 3a: HOs for Agriculture and Horticulture
  • Session 8, 11-19 november 2021, Course 3a: HOs for Agriculture and Horticulture, sista anmälningsdag 4 november 2021
  • Session 2, 22-30 juni 2021, Course 1, EU plant quarantine regime for imports, sista anmälningsdag 15 juni 2021
  • Session 7, 25 oktober-3 november 2021, Course 1: EU plant quarantine regime for import
  • Session 1, 26 april-4 maj 2021, Course 2, EU plant quarantine regime for non-timber forest products, 19 april 2021
  • Session 1, digitalt, 20-24 september 2021, sista anmälningsdag 13 september, SE 1 plats
  • Session 2, digitalt, 18-22 oktober 2021, sista anmälningsdag 11 oktober 2021, SE 1 plats
  • Session 3, digitalt, 22-26 november 2021, sista anmälningsdag 15 november 2021, SE 1 plats
  • Session 4, Vigo, Spanien, 6-9 december 2021, SE 1 plats, sista anmälningsdag 9 november 2021
  • Session 15-17 juni 2021, Assessment of Efficacy of Plant Protection Products, 2 platser, sista anmälningsdag 1 juni 2021
  • Session 22 juni-2 juli 2021, Ecotoxicological risk assessment for theterrestrial and aquatic environment, sista anmälningsdag 14 juni 2021
  • Session 5-7 juli 2021, Assessment of Efficacy of Plant Protection Products, reservplatser, sista anmälningsdag 18 juni 2021

Protected Designations Schemes, GI:s and TSG
The training cover PDO's, PGI's, GI's and TSG

  • VC01, 12-16 april 2021, sista anmälningsdag 29 mars 2021
  • VC02, 19-23 april 2021, sista anmälningsdag 5 april 2021
  • Course 2, VC01, 11-15 oktober 2021, sista anmälningsdag 30 september 2021
  • Course 4, RA in nutrition, Session 1, 1-5 november 2021, sista anmälningsdag 15 oktober 2021
  • Course 3, Pest and Plant Protection RA, Session 2, 15-19 november 2021
  • Course 7, Environmental RA, Session 1, 29 november-3 december 2021
  • Course 5, RA in biotechnologies, Session 1, 13-17 December 2021, Valencia, Spanien, sista anmälningsdag 15 november 2021

Kurs 1 Traces use BIP lvl - import of live animals and products of animal origin (kontrollpersonal med kunskap i TRACES på en mellan/avancerad nivå)

  • Session 1A, 20-24 september 2021, 1 plats
  • Session 1B, 18-22 oktober 2021, 1 plats
  • Session 1D, 10-14 januari 2021, 1 plats

Kurs 2 Traces use at DPE - import of food and feed on non-animal origin (kontrollpersonal med kunskap i TRACES på basic-nivå)

Kurs 3 Traces use at inspecion post - import of live plants (kontrollpersonal med kunskap i TRACES på basic-nivå)

Kurs 4 Traces use at import of organic products (kontrollpersonal med kunskap i TRACES på basic-nivå)

  • Session 4A, 13-17 september 2021, 1 plats
  • Session 4B, 4-8 oktober 2021, 1 plats

Kurs 5 Traces use at INTRA-EU trade of live animals and products of animal origin (kontrollpersonal med kunskap i TRACES på en mellan/avancerad nivå)

  • Session 5A, 29 november-3 december, 1 plats
  • Session 5B, 31 januari-4 februari, 1 plats
  • Session 5C, 14-18 februari, 1 plats
  • VC5, 25 november-3 december 2021, 2 platser, sista anmälningsdag 27 september 2021
  • VC6, 11 januari-19 januari 2022, 2 platser, sista anmälningsdag 12 november 2021
Senast granskad 2021-04-26