BTSF - Better Training for Safer Food

Better Training for Safer Food, BTSF, är EU-kommissionens utbildningsprogram för myndigheternas kontrollpersonal inom livsmedelskedjan. BTSF har kurser inom livsmedels- och foderlagstiftning, djurhälsa, djurskydd och växtskydd. Kurserna ges på plats i ett flertal europeiska länder. Det finns även ett stort antal e-learningutbildningar.

Undervisningen består av föreläsningar, grupparbeten och diskussioner och det krävs goda språkkunskaper hos deltagarna. Varje kurs har satt kriterier för deltagande, oftast krävs exempelvis tre års erfarenhet från relevant arbetsområde. Kursspråket är engelska men vissa kurser ges på eller tolkas till franska eller tyska.

Vad kostar det?

Kurserna finansieras genom medlemsländernas avgifter till EU. Deltagarnas kostnader för kurs, utbildningsmaterial, flyg och logi är alltså täckta. Kostnader för resor inom Sverige samt för din arbetstid är det som arbetsgivaren får stå för, varför det är viktigt med ett chefsgodkännande innan du anmäler dig.

Kunskapsspridande och feedback

Efter kursen förväntas du föra kunskaperna vidare till andra i ditt nätverk genom en presentation, rapport, kurs eller annat.

Hur ansöker man?

Är kursen fulltecknad för Sveriges del, om Sverige inte har platser till ett kurstillfälle eller om sista anmälningsdag passerat finns ibland möjlighet till reservplatser. Många av kursarrangörerna vill ha anmälningar i god tid, före sista anmälningsdag löpt ut, varför det lönar sig att anmäla sig tidigt. Kursarrangören får inte ta emot anmälningar innan de godkänts av NCP.

BTSF E-learningskurser

  • Animal Health for Aquaculture Animals 
    Edition XV, 18 september - 27 oktober 2017. Anmälan 5 maj - 3 september 2017. Kurskod SWEDENAA15
  • Animal Nutrition 
    Edition XV, 2 oktober - 10 november 2017. Anmälan 5 maj - 27 september 2017. Kurskod SWEDENAN15
  • Animal Welfare Poultry 
    Edition VII, 9 oktober - 17 november 2017. Anmälan 5 maj - 27 september 2017. Kurskod SWEDENAWP07
  • EU Plant Quarantine Regime for Imports
    Edition X, 25 september - 3 november 2017. Anmälan 5 maj - 4 september 2017. Kurskod SWEDENPQ10
  • Food Hygiene and control on fishery products and live bivalve molluscs
    Edition X, 16 oktober - 24 november 2017. Anmälan 5 maj - 27 september 2017. Kurskod SWEDENFI10

Aktuella BTSF-kurser - ges på plats 

  • Inga fler tillfällen 2017.
  • TS 10, 25-29 september 2017, Lyon, Frankrike, 1 plats. Sista anmälningsdag 16 augusti 2017.

Animal Nutrition

  • TS01, 12-16 juni 2017, Warzsawa, Polen, 1 plats. Sista anmälningsdag 12 maj 2017.
  • Datum för 2017 har ännu inte meddelats.
  • Datum för 2017 har ännu inte meddelats.

Course A, Setting-up and implementing an audit system

  • Inga fler datum för 2017 har ännu meddelats.

Course B, Conducting an audit. B1 = standard level. B2 = Advanced level (man ska ha gått standard level alternativt ha tagit en test innan. Se mer under länken ovan.

  • Session 22, B2, 12-16 juni 2017, Grange, Irland, 1 plats. Sista anmälningsdag 2 maj 2017. Fullbokad.

BIP - Veterinary and Food Safety Import Controls in Border Inspection Points 
(länk inte erhållen). Intermediate level, aimed at participants with a working knowedge of veterinary checks and at people working in a BIP or people working at local or central level with responsibilities in import controls.

  • Session 14, 9-13 oktober 2017, Riga, Lituaen, 2 platser. Sista anmälningsdag 7 juli 2017.
  • Session 4, kurstyp 2, 2-6 oktober 2017, Frankfurt, Tyskland, 2 platser. Sista anmälningsdag 22 augusti 2017.
    För att gå kurstyp 2 ska man ha gått kurstyp 1 under 2016 eller 2017. Kurstyp 1 ges inte fler tillfällen under 2017. Se arrangörens länk ovan för information om kurstyperna.
  • Datum för 2017 har ännu inte meddelats.
  • Datum för 2017 har ännu inte meddelats.
  • Session 11, 11-15 september 2017, Helsingfors, Finland, 1 plats. Sista anmälningsdag 11 augusti 2017.
  • Session 12, 6-10 november 2017, Barcelona, Spanien, 1 plats. Sista anmälningsdag 6 oktober 2017.
  • C1-S2, Land animals, 9-13 oktober 2017, Trim, Irland, 1 plats. Sista anmälningsdag 4 september 2017.
  • C1-S3, Land animals, 19-23 mars 2018, Budapest, Ungern, 1 plats. Sista anmälningsdag 5 februari 2018.
  • C1-S4, Land animals, 24-28 september 2018, Trim, Irland, 1 plats. Sista anmälningsdag 13 augusti 2018.
  • C2-S1, Aquatic animals, 19-23 juni 2017, Vigo, Spanien, 1 plats. Sista anmälningsdag 8 maj 2017.
  • C2-S2, Aquatic animals, 6-10 november 2017, Chiogga, Italien, 1 plats. Sista anmälningsdag 25 september 2017.
  • C2-S3, Aquatic animals, 7-11 maj 2018, Chiogga, Italien, 1 plats. Sista anmälningsdag 26 mars 2018.
  • C2-S4, LBM, 11-12 December 2017, Vigo, Spanien, 1 plats. Sista anmälningsdag 30 oktober 2017.
  • C2-S5, LBM, 24-28 september 2018, Vigo, Spanien, 1 plats. Sista anmälningsdag 27 augusti 2018.
  • C3-S2, Food of non-animal origin, 18-22 september 2017, Budapest, Ungern, 2 platser. Sista anmälningsdag 7 augusti 2017.
  • C3-S3,  Food of non-animal origin, 27 november-1 december 2017, Bologna, Italien, 1 plats. Sista anmälningsdag 16 oktober 2017.
  • C3-S4,  Food of non-animal origin, 26 februari-2 mars 2018, Alicante, Spanien,  1 plats. Sista anmälningsdag 15 januari 2018.
  • C3-S5,  Food of non-animal origin, 21-25 maj 2018, Alicante, Spanien,  1 plats. Sista anmälningsdag 9 april 2018.
  • Session 22, 18-22 september 2017, Rom, Italien, 2 platser. Sista anmälningsdag 7 augusti 2017.
  • Session 23, 2-6 oktober 2017, Dublin, Irland, 2 platser. Sista anmälningsdag 21 augusti 2017.
  • Course A, New Investigation Techniques helping to detect fraud in the food sector.  
    Session 20, course A, 16-19 oktober 2017, Rom, Italien, 1 plats. Fullbokad.
  • Course B, E-commerce of food.
    Session 18, course B1, 29 maj-1 juni 2017, Prag, Tjeckien, 1 plats. Fullbokad.
    Session 19, course B2, 25-28 september 2017, Madrid, 1 plats. Fullbokad.

Course B1 = standard level. Course B2 = advanced level. Läs under kurslänken ovan för vad som krävs för de olika kurstyperna.

  • Session 6, 27-30 juni 2017, Bologna, Italien, 1 plats. Sista anmälningsdag 15 maj 2017.
  • Session 8, 17-20 oktober 2017, Valencia, Spanien, 1 plats. Sista anmälningsdag 15 september 2017.
  • Session 11, ... februari 2018, Valencia, Spanien, 1 plats. Sista anmälningsdag ... januari 2018.
  • Session 12, ... mars 2018, Frankfurt, Tyskland, 1 plats. Sista anmälningsdag ... februari 2018. 
  • Session 14, ... Vilnius, Litauen, 1 plats. Sista anmälningsdag ... april 2018.
  • Session 8, 10-13 juli 2017, Ede-Wageningen, Nederländerna, 1 plats. Sista anmälningsdag 2 juni 2017.
  • Session 9, 3-6 oktober 2017, Montpellier, Frankrike, 1 plats. Sista anmälningsdag 3 augusti 2017.
  • Session 11, 10-13 juli 2018, Ede-Wageningen, Nederländerna, 1 plats. Sista anmälningsdag 10 maj 2018.
  • Session 7, oktober 2017 (ej spikat datum än), Riga, Litauen, 1 plats. Sista anmälningsdag XX.
  • Session 8, november 2917 (ej spikat datum än), München, Tyskland, 1 plats. Sista anmälningsdag XX.
  • Datum för 2017 har ännu inte meddelats.
  • Fler datum för 2017 har ännu inte meddelats.
  • TS09, course 2, inriktning Spirits, 12-15 september, Warszawa, Polen, 1 plats. Sista anmälningsdag 1 augusti 2017.
  • TS11, course 4, inriktning Market controls, 24-27 oktober 2017, Rom, Italien, 1 plats. Sista anmälningsdag 12 september 2017.
  • TS13, course 1, inriktning Wines, 13-16 februari 2018, Bordeaux, Frankrike, 1 plats. Sista anmälningsdag 2 januari 2018.
  • TS14, course 4, inriktning Market controls, 6-9 mars 2018, Paris, Frankrike, 1 plats. Sista anmälningsdag 23 januari 2018.
  • TC2, Nutrition risk assessment, 11-15 september 2017, Tallinn, Estland, 1 plats. Sista anmälningsdag 5 juni 2017.
  • TC2, Animal Health risk assessment, 5-9 februari 2018, Tallinn, Estland, 1 plats. Sista anmälningsdag 9 oktober 2017.
  • TC2, Microbiological risk assessment, 13-16 mars 2018, Lissabon, Portugal, 1 plats. Sista anmälningsdag 13 november 2017.
  • Inga fler kursdatum för 2017 har meddelats.
Senast granskad 2016-09-22