Var åttonde restaurang kan inte ge rätt allergeninformation om maten

2021-05-25

Sextusen kontroller gjordes vid restauranger och serveringsställen  under 2020 för att ta reda på om de lämnade rätt information om allergena ingredienser i sin mat. Det kan handla om exempelvis mjölk, ägg och jordnötter. Det visade sig att vid var åttonde kontroll kunde företaget inte kunde ge rätt information.

Den som är allergisk eller överkänslig mot vissa ingredienser ska kunna lita på att en restaurang kan ge rätt information om vad som finns i maten de serverar. Av 6 000 kontroller av serveringsställen resulterade 13 procent – omkring var åttonde kontroll – i att det gavs felaktig information.

- Att det så pass ofta riskerar att bli fel när någon ber att få veta om allergener i maten på serveringsställen är mycket allvarligt. Det kan leda till allvarliga reaktioner om en allergisk person får i sig det som de är allergiska mot, säger Ylva Sjögren Bolin rådgivare på Livsmedelsverket

Malmö stad ska leda ett nationellt  projekt under 2022. Projektet innebär att det kommer att utföras ännu fler riktade kontroller inom området allergeninformation och alla landets kommuner är välkomna att delta.

Den som har fått felaktig information om allergener på en restaurang eller annat serveringsställe bör höra av sig om det till sin kommun. Det är livsmedelskontrollen i varje kommun som kontrollerar restauranger och serveringar.

- Om en konsument inte har fått rätt information är det bra att höra av sig till livsmedelskontrollen i sin kommun. Då kan livsmedelskontrollen reda ut tillsammans med företaget varför det blev fel, säger Victoria Wahlman statsinspektör på Livsmedelsverket

Fakta om kontroll mot operativa mål

Kommuner, länsstyrelser och Livsmedelsverket har under 2020 gjort extra kontroller på  vissa utvalda verksamheter, eller operativa mål. Fokus låg på verksamheter som serverar eller säljer mat som kan innebära hälsorisk för konsumenter eller där konsumenten riskerar att bli lurad. Därför kontrollerades bland annat allergeninformation på restaurang.