Pressmeddelanden

  • Bra med näring men fortfarande för mycket dioxiner i maten

    Maten vi köper innehåller tillräckligt av de flesta näringsämnen. Mängden av miljögifterna dioxiner och PCB som vi får i oss från maten är den lägsta sedan mätningarna startade för 25 år sedan, men resultaten visar att halterna behöver minska ytterligare. Det är några av de första resultaten från Livsmedelsverkets nya matkorgsundersökning.

    2024-06-17 - Pressmeddelanden

  • Nya riktvärden för PFAS och giftiga metaller i dricksvatten från egna brunnar

    Nu inför Livsmedelsverket ett riktvärde för PFAS i dricksvatten som kommer från egna brunnar. Dessutom sänks riktvärdet för arsenik, bly och kadmium.  - Det här är ämnen som vi bör få i oss så lite som möjligt av, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.

    2024-06-13 - Pressmeddelanden

  • Nu vässar vi Nyckelhålet – och uppdaterar reglerna

    I fjol kom nya nordiska näringsrekommendationer. Nu ska även Nyckelhålets kriterier uppdateras för att bättre spegla den senaste forskningen. Allt för att underlätta för konsumenterna att hitta de hälsosammare valen i butikshyllan.

    2024-06-12 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket och SGU föreslår nationell insamling av dricksvattendata

    Livsmedelsverket och Sveriges geologiska undersökning (SGU) föreslår ett nytt system för nationell insamling och lagring av information om dricksvattenförsörjning. Förslaget underlättar för dricksvattenleverantörer och ger samtidigt en samlad översiktsbild av dricksvattensituationen i Sverige.

    2024-05-31 - Pressmeddelanden

  • Nya regler om vildsvin försenas efter synpunkter från EU

    De nya föreskrifterna om jägares försäljning av små mängder vildsvin och kött av vildsvin försenas eftersom EU-kommissionen har synpunkter på förslaget. Förslaget behöver nu ses över innan nya föreskrifter kan beslutas.

    2024-05-29 - Pressmeddelanden

  • Första slakt på gård – två Highland cattle i södermanländsk hage

    Nu har djurägare och slakterier större möjligheter att slakta djur på samma gård som de kommer från. Den första slakten skedde under lugna förhållanden i hagen på en gård i Södermanland.

    2024-04-09 - Pressmeddelanden

  • Remissvar: Bättre livsmedelsberedskap på ett kostnadseffektivt sätt

    Utan fungerande el, IT, telekommunikationer, betalsystem och transporter blir det svårt för livsmedelsföretag och kommuner att försörja befolkningen med mat i kris och krig. Därför behövs samordnade åtgärder för att stärka Sveriges beredskap. En sådan helhetssyn saknas till del i livsmedelsberedskapsutredningens förslag och ansvar och finansiering behöver också bli tydligare. Det är några av slutsatserna i Livsmedelsverkets remissvar.

    2024-04-08 - Pressmeddelanden

  • Det finns förbättringspotential i länsstyrelsernas kontroll

    Länsstyrelsernas kontroll av aktörer i livsmedelskedjan förbättras kontinuerligt, men behöver utvecklas för att bli mer verkningsfull och rättssäker. Samtidigt måste Livsmedelsverket och Jordbruksverket förbättra sin vägledning för att minska osäkerhet kring tolkningen av lagen.

    2024-04-04 - Pressmeddelanden

  • Högt förtroende för Livsmedelsverket bland yrkesgrupper inom offentliga måltider och folkhälsa

    Personer som arbetar med offentliga måltider och folkhälsa har högt förtroende för Livsmedelsverket, och förtroendet ökar. Livsmedelsverkets starka koppling till vetenskap och forskning, kompetens och expertis liksom att myndigheten anses vara oberoende och pålitlig är grund för förtroendet.

    2024-04-04 - Pressmeddelanden

  • Flera viktiga steg på vägen mot en stark livsmedelsberedskap

    Företag inom livsmedelssektorn är aktiva, medvetna och på rätt spår. Och mycket har gjorts för att stärka beredskapen inför kriser och krig. Men för att företagen ska kunna hantera allvarliga störningar under höjd beredskap, som långvariga strömavbrott, IT-störningar och brist på kritiska varor, krävs fortfarande betydande insatser och resurser.

    2024-04-02 - Pressmeddelanden