Pressmeddelanden
-
Företagens förtroende för Livsmedelsverket är fortsatt högt
Allt fler företag, 78 procent, känner till Livsmedelsverket och tre av fyra livsmedelsföretag har högt eller ganska högt förtroende för Livsmedelsverket. Det visar en mätning av myndighetens förtroende som genomfördes under hösten 2024.
2024-12-02 - Pressmeddelanden
-
Krav på att restauranger kan informera gäster om köttets ursprung
Nu blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025.
2024-11-29 - Pressmeddelanden
-
Ny europeisk bedömning - Sackarin fortsatt säker som tillsats och den acceptabla dagliga intagsnivån höjs
Sötningsmedlet sackarin har fått en ny bedömning av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa. Bedömningen är att sötningsmedlet är säkert för människor och att ingen koppling till cancer kan göras. Efsa höjer också gränsen för hur mycket sackarin vi kan få i oss per dag utan fara för hälsan, den så kallade acceptabelt dagligt intag-nivån (ADI).
2024-11-26 - Pressmeddelanden
-
Samlade förslag till fortsatt säker dricksvattenförsörjning
Sveriges dricksvatten har god kvalitet. Men för att ytterligare säkra tillgång och leverans av rent vatten behövs bland annat resurser och uppdrag avseende analyser, samlad dricksvattendata och förmåga att hantera miljögifter. Det skriver 15 myndigheter och organisationer i en rapport till regeringen.
2024-11-25 - Pressmeddelanden
-
Vilseledande märkning av ris – stor europeisk kontrollinsats
Under våren 2024 har Livsmedelsverket, flera kommuner, Polisen, Arbetsmiljöverket och Tullverket tillsammans med europeiska myndigheter kontrollerat grossister som hanterar och säljer ris. Över 600 ton ris kontrollerades och nästan allt ris var märkt som finare kvalitet än det var.
2024-10-23 - Pressmeddelanden
-
Småbarn äter bättre nu än för 20 år sedan – men det behöver bli ännu bättre
Små barns matvanor har förbättrats jämfört med för tjugo år sedan. Barnen äter mer grönsaker och frukt, och mindre rött kött och socker än tidigare. Utvecklingen går åt rätt håll, men det är fortfarande en bit kvar. Det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket.
2024-10-21 - Pressmeddelanden
-
Klart för fler möjligheter att sälja och köpa vildsvinskött
Från den 4 november blir det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner. – Det här är ett efterlängtat steg som ger fler möjligheter för jägare att lämna vildsvin vidare i livsmedelskedjan, för konsumenter att få tag i vildsvinskött och för företag att utveckla sin verksamhet, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.
2024-10-16 - Pressmeddelanden
-
Näringsliv och offentliga aktörer samlas för att stärka den regionala livsmedelsberedskapen
Alla ska ha tillgång till tillräckligt med mat och dricksvatten vid kris och krig, oavsett var i landet de bor. Det är målet för Sveriges livsmedelsberedskap. Men förutsättningarna för att nå målet kan se olika ut i olika delar av landet. Därför bjuder Livsmedelsverket och fyra länsstyrelser i höst in näringsliv, kommuner och regioner till regionala workshopar för att öka förmågan att hantera en bristsituation eller andra störningar i livsmedelskedjan.
2024-10-14 - Pressmeddelanden
-
Nu kartlägger Livsmedelsverket de offentliga måltiderna och matsvinnet i landets kommuner
Hur ser det ut i de kommunala måltidsverksamheterna? Vilket måltidsstöd erbjuds äldre med hemtjänst? Hur mycket mat äts upp eller slängs? Hur många skolor serverar frukost? För tredje gången gör Livsmedelsverket en nationell uppföljning för att se hur offentlig måltidsverksamhet utvecklas.
2024-10-03 - Pressmeddelanden
-
Konsumenter behöver mer kunskap vid fiskdisken
Livsmedelsverket har särskilda råd om miljöförgiftad fisk riktade till barn, unga, gravida, ammande och den som kan tänkas bli gravid i framtiden. En majoritet av de som tillhör en av dessa riskgrupper uppger att de känner till råden, visar en ny undersökning. Däremot har de svårt att hålla reda på för vem råden gäller och vilken fisk som avses, vilket skulle kunna förklara varför många ändå säger sig äta eller servera fisk de bör undvika.
2024-10-01 - Pressmeddelanden