Kolla var fisken kommer ifrån i midsommar

2022-06-16

Till midsommar står många läckerheter på matbordet, inte minst en uppsjö av fisk och skaldjur. Fisk är både gott och nyttigt så njut gärna av det flera gånger i veckan – men kolla var den är fiskad, särskilt om du vill bli gravid i framtiden. Vissa miljögifter kan nämligen vara skadliga för fostret flera år efter att du fått i dig dem med maten.

En vanlig missuppfattning är att kostråden om fisk med mycket miljögifter bara gäller gravida. Men eftersom miljögifterna stannar kvar i kroppen under lång tid spelar det roll vilken fisk du äter när du är 20 år, även om du inte blir gravid förrän du är 30.

Vissa fisksorter från Östersjön, dess älvar, Vänern och Vättern har förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. Ämnena lagras i din kropp och om du senare i livet blir gravid eller ammar förs gifterna över till ditt barn. Foster och små barn är de som är mest känsliga för de skadliga effekterna av dioxin och PCB, därför är det särskilt viktigt att barn och de som kommer att föda barn får i sig så lite som möjligt av dessa gifter.

 – Utöver gravida och ammande bör därför inte heller barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden äta dessa fiskar oftare än 2-3 gånger per år, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Odlad lax kan du äta oftare och nästan all sill i butik

Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön och den innehåller därför förhållandevis låga halter miljöföroreningar. Den mesta burksillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön. Dessa fiskar innehåller bara låga halter av miljögifterna och den fisken kan du därför äta ett par gånger i veckan. Läs på förpackningen eller fråga var sillen och laxen kommer ifrån.

Kostråden

Dessa fiskar innehåller höga halter av dioxin och PCB. Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör därför inte äta dem oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming. Inlagd sill som säljs i butik är från norra Ishavet eller Västkusten och innehåller lägre halter av dessa miljögifter.
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern
  • Ål

Ytterligare information till journalister:
Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40