Nya regler om hälsointyg vid export till Storbritannien

2023-05-11

Den 1 januari 2021 blev Storbritannien ett land utanför EU och införde särskilda regler för import av livsmedel till sitt land. Nu publicerar Storbritannien nya regler om hälsointyg. För dig som exporterar livsmedel till Storbritannien finns viktiga datum att förhålla sig till.

Storbritannien publicerar inom kort Border Target Operating Model (TOM), vilket är deras regler för import av varor till Storbritannien från länder inom och utanför EU.

I de nya reglerna delar Storbritannien in livsmedel i olika riskklasser; låg, medium och hög. Vilken riskklass ett livsmedel hamnar i påverkar om sändningen ska medföljas av ett hälsointyg. De flesta livsmedel klassas av Storbritannien som låg eller medium risk. Ett livsmedel med medium eller hög risk ska medföljas av ett hälsointyg och ska gränskontrolleras vid import till Storbritannien.

Viktiga datum

För företag som exporterar livsmedel till Storbritannien finns några viktiga datum att förhålla sig till:

Från 31 oktober 2023 ska livsmedel av medium och hög risk medföljas av ett hälsointyg. Mer information om vilka livsmedel som omfattas och hur ett hälsointyg utfärdas hittar du på Livsmedelsverket webbplats.

Från 31 januari 2024 ska livsmedel med medium och hög risk passera avsedd gränskontroll för dokument, ID och fysiska kontroller. Läs mer om vad det innebär för just din produkt på Livsmedelsverkets webbplats.

Det finns möjlighet att ställa frågor till Storbritannien om det nya regelverket. Livsmedelsverket kommer att sammanställa frågor och kommentarer från företag och andra aktörer. Skicka dina frågor om de nya reglerna beskrivna i TOM senast 2 juni till exportfragor@slv.se.