Nyheter för företag

På den här sidan listar Livsmedelsverket nyheter som på olika sätt rör dig som är livsmedelsföretagare. När nyheterna berör information på Livsmedelsverkets webbsidor uppdateras även dessa.

  • Save the date! Webbinarium 12/5 om förslag till nya Nationella riktlinjer för måltider i skolan

    Arbetet med att uppdatera Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer för måltider i skolan pågår för fullt och i maj planerar vi att gå ut med förslag till nya riktlinjer på extern remiss. Den 12 maj bjuder Livsmedelsverket in till ett webbinarium för ett ge en inblick i arbetet, presentera innehållet i förslaget och ge möjlighet att ställa frågor.

    2025-03-20 -

  • Livsmedelsverket underlättar för företag – två uppdrag redovisas till regeringen

    Många livsmedelsföretag upplever att regelverket kring livsmedel är komplicerat. För att underlätta för företagen gör Livsmedelsverket insatser på flera olika områden. Nu delredovisas två regeringsuppdrag med en rad insatser för att stötta företagen. Enklare planering av slakt och nya regler om vildsvin är ett par insatser som genomförts under 2024.

    2025-03-17 -

  • Från första mars ska restauranger kunna informera gäster om köttets ursprung

    Nu blir det krav på information om varifrån köttet som serveras på restaurangen kommer. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars.

    2025-02-27 -

  • Livsmedelsverket ska utveckla det brottsförebyggande arbetet

    Livsmedelsverket är en av 24 myndigheter som fått i uppdrag av regeringen att utveckla det brottsförebyggande arbetet i Sverige.

    2025-02-18 -

  • Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga

    Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälsosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.

    2025-02-03 -

  • Ny utbildning om kontaktmaterial

    Nu kan du som tillverkar, förädlar eller importerar kontaktmaterial och vill lära dig grunderna i kontaktmateriallagstiftningen gå en kostnadsfri, ny e-utbildning.

    2025-01-28 -

  • Riktlinjer för allergenmärkning på gång i Codex

    Allergenmärkning var den viktigaste frågan vid det senaste mötet i Codexkommittén för märkning. Det handlade bland annat om riktlinjer för märkning av oavsiktlig förekomst av allergener, till exempel ”kan innehålla spår av”. En gemensam syn på vad denna typ av märkning står för förväntas bli en stor hjälp för konsumenter som har en allergi men också för företag och myndigheter.

    2025-01-17 -

  • Bisfenoler förbjuds i material som kommer i kontakt med livsmedel

    Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.

    2025-01-09 -

  • Uppdaterad branschriktlinje för butik

    Nu kan du hämta den uppdaterade branschriktlinjen ”Säker mat i din butik” från Livsmedelsverkets webbplats. Bakom riktlinjen står branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel. Riktlinjen ger stöd till företagare som driver livsmedelsbutiker att sälja säkra och redliga livsmedel.

    2024-12-18 -

  • Tyck till om föranmälda och oanmälda kontroller

    Nu har du som företagare möjlighet att lämna synpunkter på grunddragen till den vägledning som Livsmedelsverket tar fram om föranmälda och oanmälda kontroller.

    2024-12-18 -