Alla kan göra en insats – släng mindre mat och rädda klimatet

2022-09-29

Idag är det Internationella matsvinnsdagen. Då passar det bra att utmana alla att sluta slänga mat. Det är en till synes enkel handling, som gör verklig skillnad för miljön och klimatet. Alla kan bidra och det är samtidigt bra för den egna plånboken.

Debattartikel i Göteborgs-Posten, 29 september 2022. 

Mat och klimat hänger ihop. Vad vi äter och hur vi hanterar maten påverkar klimatet och miljön på många sätt, från jord till bord. En avgörande del handlar om att inte slänga mat. För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över.

Idag slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen. Vore matsvinn ett land skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.

Matsvinnet uppstår i hela livsmedelskedjan, men allra mest slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 17 kilo mat per person och år. Det motsvarar cirka 40 måltider. 18 kilo mat och dryck hälls dessutom ut i vasken per person och år. Det motsvarar cirka 90 koppar kaffe. Sammanlagt blir det cirka 35 kilo mat och dryck per person och år. För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 140 kilo mat som hade kunnat ätas om det tagits hand om annorlunda.

Matsvinnsberget – ett berg som inte borde finnas

All mat som slängs i onödan skulle bilda ett berg om man samlade allt. Livsmedelsverket kallar det matsvinnsberget. Ett berg som inte borde finnas.

Många olika matvaror staplade i en hög

Det påminner också om ett isberg. Det är mycket som inte syns och gömmer sig under ytan. Förutom att maten som slängs har en miljö- och klimatpåverkan, har det krävts mycket resurser för att producera maten. Den har till exempel odlats, förädlats, transporterats, förvarats, förpackats helt i onödan när maten till slut slängs hemma hos dig

Nu är det dags att vi alla bidrar till att minska vårt matsvinnsberg. Dessutom sparar du pengar på att inte slänga mat, något som blir allt viktigare när livsmedelspriserna ökar. 

Här är några tips på hur du ska göra.

Handla lagom mycket och ta hand om det du har: Behöver du handla när det är mängdrabatt? Om du inte hinner äta upp allt förlorar du pengar och dessutom påverkas klimatet negativt när maten odlats, förpackats och transporterats helt i onödan. Kom ihåg att rester är enkelt, snabbt och gott. De kan hålla minst en vecka i kylen och kan värmas upp flera gånger om de förvaras i kylskåp däremellan. Frys in om du inte hinner använda maten i tid. Nästan allt går att frysa in, till och med mjölk.

Förvara maten rätt: En bra temperatur i kylskåpet är plus 4 grader Celsius, medan minus 18 grader Celsius är lagom i frysen. Tänk på att olika livsmedel ska förvaras på olika sätt. Äpplen mår bäst i kylskåpet medan gurkan bör vara i rumstemperatur.

Använd dina sinnen: Titta, lukta och smaka. Ofta går mat bra att äta fast den passerat bäst före-datum. Mjölk håller till exempel mycket längre efter bäst före-datum än vad många tror. Utmana dig själv och våga smaka på något du tror är gammalt. Nästan alltid går det bra att äta och dricka, då slipper du slänga maten.

Det är dags att vi värderar maten högre och tar hand om den. Vad blir ditt första steg för att minska matsvinnsberget?

Annica Sohlström

Generaldirektör på Livsmedelsverket