Nötter och frön - råd, teckenspråk

Mer nötter och frön!

Ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön kan vara en lagom mängd.

Hitta ditt sätt – tips för att få det att funka

Strössla med dem

Strö lite nötter eller frön över salladen, soppan eller de rostade rotfrukterna. Gott och nyttigt!

Inbakat och uppblandat

Välj gärna müsli och bröd där nötter eller frön ingår. Om du bakar eget bröd eller rostar egen müsli är det en lätt sak att blanda i lite frön eller nötter som passar.

Rediga röror

Det finns många såser och röror där nötter passar bra, bland annat i pesto. Traditionellt används pinjenötter i pesto, men det funkar också bra med till exempel valnötter, cashewnötter eller mandel.

Snacksa nyttigheterna

Nötter passar bra som ett litet mellanmål om det blir långt mellan måltiderna eller som snacks på fredagskvällen. Osaltade såklart!

Förvara smart

Nötter med skal håller länge i rumstemperatur, men skalade nötter är lite känsligare eftersom det nyttiga fettet de är rika på kan härskna. Men lufttätt, mörkt och svalt förvarade, gärna i kylen, håller de längre. Du kan också frysa nötter och frön.

För hälsan

Nötter och frön innehåller nyttiga fetter och är rika på bland annat magnesium, zink, antioxidanter och fibrer. Trots att de innehåller mycket kalorier verkar personer som äter nötter och frön, som en del av en hälsosam kost, ha lättare att hålla vikten.

För vegetarianer kan nötter och frön spela en särskilt viktig roll eftersom de bidrar med näringsämnen som det annars kan vara svårt att få i sig tillräckligt av, exempelvis kalcium, järn och zink.

Nötter och frön kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De mängder som man har sett ger positiva hälsoeffekter är ungefär ett par matskedar per dag.

Ibland kan nötter, framför allt paranötter och pistagenötter, innehålla mögelgiftet aflatoxin. Aflatoxin kan bland annat öka risken för levercancer. Men risken med att äta ett par matskedar nötter om dagen bedöms vara mycket liten. Däremot ska man förstås inte äta nötter som smakar dåligt.

Många äter linfrön för att hålla igång magen. Men att äta för mycket är inte bra, eftersom linfrön innehåller ämnen som kan bilda vätecyanid. En till två matskedar hela linfrön per dag är ok men ät inte krossade linfrön.

För miljön

Livsmedelsverket saknar underlag om miljöaspekter när det gäller nötter och frön.

Senast granskad 2023-10-16