Spannmål, potatis, ris och kassava

Bröd, gryn och mjöl på ett bord.

Spannmål i olika former är bra för både miljö och människa. Allra bäst för hälsan är att välja fullkorn. Då finns alla nyttiga vitaminer och mineraler kvar och du får mer av de viktiga fibrerna.

Vad innehåller det?

Potatis är och har traditionellt varit ett av våra viktigaste livsmedel. Potatis är källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium. Vissa potatissorter, till exempel färskpotatis är även källa till folat.

Pasta, bröd, ris och gryn är oftast producerat av spannmål. Spannmål innehåller stärkelse, protein, mineraler, vitaminer och fibrer. Fetthalten är låg och det fett som finns är mestadels omättat.

Bröd, flingor, gryn och pasta med hög andel fullkorn är viktiga källor till bland annat fibrer, järn och zink och flera B-vitaminer.

När säd mals till vitt vetemjöl siktas större delen av fibrerna bort. Mineralerna och vitaminerna minskar också. För att kompensera den förlusten berikar man ibland siktat mjöl med B-vitaminer.

I pasta, bröd med mera finns ibland så kallade vita fibrer. De framställs av till exempel majsstärkelse.

Råd för hälsan

Ett enkelt sätt att hitta hälsosamma sorter av bröd, flingor, gryn och pasta är att välja de Nyckelhålsmärkta. De innehåller mer fibrer och fullkorn och mindre socker och salt. 

Senast granskad 2024-05-07