Hajmal - Pangasius
Pangasius är en fiskart som odlas för användning som livsmedel i bland annat Vietnam och andra asiatiska länder.
Om fisken blir sjuk i fiskodlingar används antibiotika. Risken för sjukdomar ökar i fiskbestånd där de odlade fiskarna har det mycket trångt i nätkassarna. Risken för sjukdomar ökar också om fiskarna odlas i varmare vatten.
Det har ibland funnits misstankar om höga halter miljögifter och antibiotika i pangasius. Fisken provtas därför vid import till EU:s medlemsstater. I ett antal sändningar har förbjuden antibiotika, miljögifter över gränsvärden eller andra otillåtna ämnen hittats och då har fisken inte släppts in i EU.
Olika fiskarter innehåller varierande mängder med näringsämnen. Pangasius innehåller betydligt mindre omega 3-fettsyror än till exempel lax är . Detta förklaras av att Pangasius är en mager fiskart.
Pangasius är också omdiskuterad på grund av negativa miljöeffekter i närmiljön där fisken odlas. Av miljöskäl bör man därför välja odlad fisk som är ASC-märkt, som innebär att fiskodlingarna uppfyller vissa krav för miljömärkning.