Livsmedelsburna bakterier - analys
Livsmedelsverket analyserar sjukdomsframkallande bakterier i mat och vatten.
De flesta bakterierna i vår omgivning är nyttiga eller ofarliga för människor och djur, men i sällsynta fall kan de orsaka sjukdom. Vanliga orsaker till matförgiftning och andra livsmedelssmittor är sjukdomsframkallande E. coli, campylobacter, salmonella och listeria. Beroende på vilken bakterie det rör sig om sprids smittan via olika typer av livsmedel. Salmonella och campylobacter är exempelvis starkt kopplade till hantering av rå och/eller ofullständigt tillagad kyckling.
Livsmedelsverket stöttar med analyser i samband med större eller ovanliga utbrott, när metodik saknas hos andra laboratorier eller i kartläggningar för uppbyggnad av kunskap om förekomst av smittämnen i mat och vatten.
Livsmedelsverket är nationellt referenslaboratorium (NRL) för livsmedelsburna bakterier: campylobacter, E. coli, koagulaspositiva stafylokocker och listeria.
Utbrottsanalyser
I samband med utbrottsutredningar är analyser av relevanta livsmedel en viktig del i smittspårningsarbetet. Livsmedelsverket finns tillgängligt för stöd till ansvariga kontrollmyndigheter med frågor om provtagning, vilka analyser som ska utföras, vilka analysmetoder som ska användas, hur resultaten ska bedömas, rengöring och sanering eller råd om hantering av verksamhet i samband med utbrott.
För att få stöd kontaktas utbrottsjouren (0733-54 53 23) som är bemannad vardagar mellan kl. 8 och 16. Vid behov av stöd övriga tider kontakta Livsmedelsverkets tjänsteman i beredskap (TiB), tel. 0771-800900. Samtalet går till SOS Alarm, som i sin tur kontaktar TiB.
Ackrediterade metoder
Nedan listas de analysmetoder Livsmedelsverket har för påvisande av livsmedelsburna bakterier samt stafylokock-enterotoxin.
Kontakt med laboratoriet ska alltid ske innan prov kan skickas in. Vid utbrottsanalyser kan Livsmedelsverket stå för analyskostnaderna. Om ni önskar analyser som inte är kopplade till utbrott, kontakta oss för överenskommelse och prisuppgift för de ackrediterade analyser vi kan erbjuda.
Maria Sitell
Enhetschef, Enheten för mikrobiologi
E-post: fornamn.efternamn@slv.se
Mikroorganism | Provtyp | Analysteknik | Referensmetod |
Shigatoxin-producerande
E. coli (STEC) (även kallade EHEC, VTEC) |
Kött, ägg, mjölk, vegetabilier, drycker, sammansatta livsmedel | Screening med realtids-PCR, odling | ISO/TS 13136:2012 |
E. coli O157 | Kött, ägg, mjölk, vegetabilier, drycker | Odling | NMKL nr 164. 2005 |
Shigella spp. och enteroinvasiv E. coli
(EIEC) |
Fisk, skaldjur, vegetabilier, drycker, sammansatta livsmedel |
Screening med realtids-PCR (NMKL), odling (SS-EN ISO) |
NMKL nr 174. 2016 SS-EN ISO 21567:2005 |
E. coli | Tvåskaliga blötdjur, fisk, skaldjur | Kvantifiering med MPN metod | ISO 16649-3:2015 |
Termotoleranta Campylobacter | Kött, ägg, sammansatta livsmedel | Odling, mikroskopi, biokemisk analys | NMKL nr 119. 2007 |
Salmonella | Kött, ägg, fisk, skaldjur, vegetabilier, sammansatta livsmedel | Odling, serologi, biokemisk analys
(API 20E) |
NMKL nr 71. 1999 |
Koagulaspositiva Stafylokocker | Kött, ägg, fisk, skaldjur, mjölk | Odling och koagulasreaktion | NMKL nr 66. 2009 |
Stafylokock-enterotoxin | Kött, ägg, mjölk, vegetabilier, drycker | Immuno-enzymatisk detektion | ISO 19020:2017 |
Termotoleranta koliforma bakterier och E. coli | Kött, ägg, vegetabilier, sammansatta livsmedel | Selektiv odling med konfirmering och kvantifiering | NMKL nr 125. 2005 |
Listeria monocytogenes | Kött, ägg, fisk, skaldjur, mjölk, sammansatta livsmedel | Selektiv kvantitativ odling med biokemisk identifiering | NMKL nr 136. 2010 |
Bakterier (och virus)* | Dricksvatten,
yt- och grundvatten |
Dead-end ultra-filtrering | Bygger på medod från CDC, Hill et al opublicerat |
Yersinia enterocolitica* | Livsmedel | Odling | NMKL nr 117, 3e utg. 1996 |
Sjukdoms-framkallande Yersinia enterocolitica* | Livsmedel | Screening med realtids-PCR, odling | Thisted Lambertz S et al. 2008. Appl Environ Microbiol: 74, 6060 |
E. coli O121 - detektion och isolering | Livsmedel | Screening med realtids-PCR, odling | EURL-VTEC_Method_11_Rev 0 15/03/2018 |
*Ej ackrediterad