Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer några år tillbaka i tiden. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. 

  • Kolla var fisken kommer ifrån i midsommar

    Strömming och andra feta fiskar kan ingå i många läckra rätter på midsommarbordet, men är inte lika nyttigt för alla. Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder bör inte äta för mycket av vissa fiskar.

    2019-06-17 - Pressmeddelanden

  • Matvanekollen – ett enkelt sätt att få koll på sina matvanor

    Hur äter du – och vad kan just du ändra på för att göra dina matvanor lite bättre? Nu lanserar Livsmedelsverket webbtestet Matvanekollen, för alla som snabbt och enkelt vill få en bild av hur hälsosamt de äter.

    2019-06-13 - Pressmeddelanden

  • Utbrott av hepatit A är över

    Det utbrott av hepatit A som har pågått från februari 2019 är nu över. Totalt insjuknade elva personer mellan 26 februari och 17 april. Dadlar är misstänkta men smittkällan har inte kunnat identifieras i analyser.

    2019-06-10 - Pressmeddelanden

  • Bra att låta spädbarn smaka all typ av mat under första året

    Utifrån nuvarande forskning går det inte att avgöra om matallergi kan förebyggas genom att låta barn äta fisk, ägg, mjölk och jordnötter före ett års ålder. Det visar en genomgång av forskningen som Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin gjort. Men eftersom sådan mat bidrar med viktig näring är det bra att introducera även den under barnets första år.

    2019-06-10 - Pressmeddelanden

  • Förslag för enklare hantering av vildsvinskött analyseras

    Arbetet med att ta fram förslag för enklare hantering av vildsvinskött har nått ett delmål. I höst går förslag ut på remiss.

    2019-06-07 - Pressmeddelanden

  • Matförgiftningar – bakterierna, parasiterna och virusen som ger flest fall och den största sjukdomsbördan

    Varje år drabbas ungefär en halv miljon människor i Sverige av en matförgiftning. Livsmedelsverket har uppskattat vilka bakterier, parasiter och virus i livsmedel som orsakar mest magsjuka i Sverige. Norovirus ger flest fall. Campylobacter orsakar inte lika många sjukdomsfall men kan ge långvarigare och ibland allvarligare symtom hos den som drabbas.

    2019-06-03 - Pressmeddelanden

  • Välkommen analys av ekonomiska styrmedel för bättre matvanor

    En ny analys från Statskontoret visar att ekonomiska styrmedel, som punktskatt på drycker med tillsatt socker, och begränsningar av marknadsföringen av ohälsosam mat till barn kan användas för att främja hälsosamma matvanor.

    2019-05-29 - Kommentarer

  • EU-gemensamma regler om mindre transfett skyddar alla

    Nu begränsas mängden transfett i alla livsmedel inom hela EU. Reglerna träder i kraft den 15 maj. Det nya gränsvärdet bedöms kunna skydda även dem som äter mat med mest industriellt framställt transfett – importerade kakor, kex och chips.

    2019-05-15 - Pressmeddelanden

  • Drygt 6 000 liv i Sverige kan sparas varje år med bättre matvanor

    6 400 dödsfall per år kan förhindras eller senareläggas genom bra matvanor. Störst effekt skulle mer frukt och grönsaker ha på hälsan. Insatser för att öka svenskarnas frukt- och grönsaksätande skulle därför kunna få stor effekt på folkhälsan, men också för miljön.

    2019-05-10 - Pressmeddelanden

  • Dadlar misstänks vara källa till hepatitutbrott

    Färska dadlar misstänks vara orsaken till att nio personer smittats med hepatit A sedan slutet av februari. Alla som smittats uppger att de ätit färska dadlar från Iran.

    2019-05-03 - Pressmeddelanden