Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer några år tillbaka i tiden.

  • Nationella mål föreslås för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion

    Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för vare sig hälsa, miljö eller klimat. Den ökar risken för ohälsa och sjukdomar, som i sin tur innebär negativa konsekvenser för både individ och samhälle. På uppdrag av regeringen föreslår nu Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket nationella mål och insatsområden för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion i Sverige, till stöd för folkhälso- och hållbarhetsarbetet i regioner, kommuner, näringsliv och på myndigheter.

    2024-02-07 - Debattartiklar

  • Osaklig debatt främjar inte svensk livsmedelsproduktion

    Vi är förvånade över LRF:s höga tonläge i Aftonbladet 3 april. Den konspiratoriska retoriken är anmärkningsvärd och främjar inte ett samarbete som stärker svensk livsmedelsproduktion.

    2023-04-05 - Debattartiklar

  • Missförstånd om Nordiska Näringsrekommendationer

    Det pågår en debatt om de svenska kostråden som delvis bygger på missförstånd. Livsmedelsverket vill gärna tydliggöra hur arbetet går till för att förhoppningsvis bidra till att nyansera det tidvis höga tonläget. Det behövs mer av konstruktiv dialog än polariserad debatt om vi vill skapa en hållbar framtid. Vår utgångspunkt är att kostråd och andra rekommendationer ska bygga på vetenskap. Just nu pågår ett arbete att uppdatera de vetenskapliga underlagen.

    2023-03-31 - Debattartiklar

  • Ny modell tar hänsyn till de små livsmedelsföretagen

    Erik Östman från Företagarna och Kerstin Johansson från Sveriges gårdsmejerister kritiserar den nya modellen för att bedöma hur mycket kontroll ett livsmedelsföretag bör få, den så kallade riskklassningsmodellen. De menar att den missgynnar små företag. Det stämmer inte. Modellen tar hänsyn till de speciella förutsättningar som ett litet företag har. I dialog med representanter för gårdsmejerister och mathantverkare har vi också tagit fram kriterier för hur dessa undantag bör göras.

    2023-03-17 - Debattartiklar

  • Många olika åtgärder behövs för hälsosammare matvanor

    Livsmedelsföretagen (LI) kritiserar i en debattartikel den 22 december Livsmedelsverkets nya rapport om styrmedel. De påstår att vi misstolkat intentionerna i vårt regeringsuppdrag och tittat för smalt på möjliga metoder.

    2023-01-20 - Debattartiklar

  • ”Måltiderna för barn och sjuka kräver planering”

    Det är lätt att ta våra offentliga måltider för givna. Men maten som serveras i skola, vård och omsorg är en nyckel till hållbar utveckling och bidrar till såväl försörjningsförmåga som stärkt beredskap.

    2022-11-10 - Debattartiklar

  • Alla kan göra en insats – släng mindre mat och rädda klimatet

    Idag är det Internationella matsvinnsdagen. Då passar det bra att utmana alla att sluta slänga mat. Det är en till synes enkel handling, som gör verklig skillnad för miljön och klimatet. Alla kan bidra och det är samtidigt bra för den egna plånboken.

    2022-09-29 - Debattartiklar

  • Opastöriserad mjölk innebär risker

    I ett debattinlägg menar Ann-Helene Meyer von Bremen och Martin Ragnar att Livsmedelsverkets regler för opastöriserad mjölk lägger för mycket vikt vid riskerna och ser för lite till fördelarna. Debattörerna anser att riskerna är små. Det stämmer inte.

    2022-09-15 - Debattartiklar

  • Släng mindre mat och rädda klimatet

    I söndags var det världsmiljödagen. Den är viktig eftersom den sätter ljuset på miljö- och klimatfrågorna. Dagen ger oss också möjlighet att anta en utmaning, nämligen att sluta slänga mat. Det är en till synes enkel handling, men det är en avgörande insats för miljön och klimatet. Dessutom kan alla bidra.

    2022-06-10 - Debattartiklar