Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer några år tillbaka i tiden.

  • Livsmedelsverket stänger Al Hana Mejeri AB i Bjärnum – alla livsmedel ska kasseras

    Livsmedelsverket stängde 8 september Al Hana Mejeri AB i Bjärnum och har förbjudit företaget att sälja livsmedel. Orsaken är oacceptabla hygieniska förhållanden. Alla livsmedel som tillverkats eller sålts av företaget ska tas bort från butiker och kasseras.

    2022-09-09 - Pressmeddelanden

  • Följ råden om kyckling - större risk att bli sjuk av campylobacter på sensommaren

    Bakterien campylobacter är ofta vanligare i kycklingflockar under sommaren och sensommaren. Därför riskerar fler att bli sjuka av att äta kycklingkött just nu. Följ våra vanliga råd om hur man tar hand om och tillagar rå kyckling och kycklingfärs. Då minskar risken att bli sjuk.

    2022-09-02 - Pressmeddelanden

  • Surströmming – så mycket kan du äta

    Den 18:e augusti är det surströmmingspremiär, ett efterlängtat datum för surströmmingsälskare. Men tyvärr innehåller surströmming ofta höga halter av miljögifter. För barn och unga som vill äta surströmming gäller det att inte äta för mycket strömming och annan fet Östersjöfisk resten av året. Samma sak gäller den som vill bli gravid i framtiden.

    2022-08-17 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström i styrelsen för den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet

    Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström företräder Sverige i den nya styrelsen för den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. Styrelsen trädde i kraft den 1 juli och får en helt ny utformning. Syftet är bland annat att stärka medlemsstaternas roll och öka engagemanget för Efsa. 

    2022-07-06 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelskontrollen är generellt välorganiserad, öppen och opartisk

    Nästan alla kontrollmyndigheter har en fungerande organisation, och de kommunala kontrollmyndigheterna samordnar sig i stor utsträckning med andra. Det visar 2021 års revisioner av livsmedelskontrollen som Livsmedelsverket och Länsstyrelserna gjort och som nu sammanfattas i en rapport.

    2022-07-05 - Pressmeddelanden

  • Rötmånaden tjuvstartar i sommarvärmen

    Årets sommarväder, med tidig värme och fukt, gör att det redan nu är rötmånad för maten. Då är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan. 

    2022-07-04 - Pressmeddelanden

  • Mindre frukt och grönsaker i matkassen när priserna ökar

    Många konsumenter säger att de köper mindre frukt och grönsaker på grund av de ökade livsmedelspriserna. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket nyligen gjort. I första hand är det låginkomsttagare som uppger att de slutat köpa eller minskat sina inköp av frukt och grönt, men resultaten visar att alla grupper påverkas när maten blir dyrare.

    2022-06-29 - Pressmeddelanden

  • Fler nödvattentankar stärker Sveriges beredskap

    Den nationella beredskapen för att kunna förse befolkningen med dricksvatten vid kris stärks. Antalet nödvattentankar som kommuner kan låna ska både bli fler och större.

    2022-06-27 - Pressmeddelanden

  • Äkta Gränna Polkagris får skyddad geografisk beteckning

    EU-kommissionen har sagt ja till att Äkta Gränna Polkagris får skyddad geografisk beteckning. En Äkta Gränna polkagris måste därmed tillverkas på ett särskilt sätt i norra Småland på östra sidan om sjön Vättern i Gränna socken.

    2022-06-21 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket deltar i stort kemikaliesamarbete inom EU

    Livsmedelsverket medverkar i ett nystartat sjuårigt kemikaliesamarbete inom EU. EU-länderna och Storbritannien ska tillsammans ta fram nya metoder för att minska mängden skadliga kemikalier i omgivning och miljö. I sin tur kan det leda till mindre oönskade kemikalier i livsmedel.

    2022-06-16 - Pressmeddelanden