Vitamin B6

En skål med vetekli bredvid en veteklipåse

Vitamin B6, även kallat pyridoxin, är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion.

Hur får vi i oss vitamin B6?

Högst halter av vitamin B6 finns i animaliska livsmedel som kött, fågel, korv, ägg och mjölkprodukter. Men även potatis, spannmål, bär och matbröd är goda källor till vitamin B6.

För den som inte äter mjölkprodukter är det viktigt att hitta en annan källa till vitamin B6. Vitamin B6 finns i till exempel frukostflingor av fullkorn, fullkornsbröd, potatis, baljväxter, gröna bladgrönsaker, frukt, bär, mandel, vetegroddar och sesamfrön.

Hur mycket vitamin B6 behöver vi?

Behovet av vitamin B6 varierar med bland annat ålder och kön. 

Grupp/Ålder

Rekommenderat intag per dag

Spädbarn 7–11 månader

0,4 milligram

Barn 1–3 år

0,6 milligram

Barn 4–6 år

0,7 milligram

Barn 7–10 år

1 milligram

Flickor 11–14 år

1,3 milligram

Pojkar 11–14 år

1,5 milligram

Flickor 15–17 år

1,5 milligram

Pojkar 15–17 år

1,8 milligram

Kvinnor över 18 år

1,6 milligram

Gravida

1,9 milligram

Ammande

1,7 milligram

Män 18–70 år

1,8 milligram

Män över 70 år

1,7 milligram

Brist på vitamin B6

Brist som beror på att man fått i sig för lite genom maten är mycket ovanligt, eftersom vitaminet finns i nästan allt vi äter. Symptom på vitamin B6-brist är hudförändringar runt mun, näsa och ögon, kramper och anemi, alltså blodbrist.

Kan man få i sig för mycket vitamin B6?

Ett högt intag av vitamin B6 under lång tid, månader eller år, kan vara skadligt. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har satt en övre gräns för intag (Tolerable Upper Intake Level, UL) av vitamin B6 till 12 milligram per dag för vuxna.

Vitaminer och antioxidanter

Senast granskad 2024-06-14