Internationella matsvinnsdagen

Internationella matsvinndagen

Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. I år ska Livsmedelsverkets kommunikation handla om "matsvinnsberget" som visar hur mycket mat som slängs i onödan. 

Det här är tredje gången matsvinnsdagen går av stapeln. Den uppmärksammas världen över, även i Sverige. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket med aktiviteter i samband med matsvinnsdagen. 

Matsvinnsberget – ett berg som inte ska finnas

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, men allra mest slängs i hushållen. I svenska hushåll slängs 17 kilo ätbar mat per person och år i sopkorgen. Dessuomt hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. Sammanlagt blir det cirka 35 kilo. 

Matsvinnsberget visar hur mycket mat som slängs varje år, helt i onödan.  Genom att uppmärksamma detta hoppas vi att fler blir medvetna om hur viktigt det är att inte slänga mat.

Toppen på ett isberg

Matsvinnsberget är som toppen av ett isberg. Det vi ser är bara en liten del av ett stort problem. Förutom den klimatpåverkan av matens som slängs i hushållen, den mat som syns på bilderna av matsvinnsberget, finns även allt krävts för att producera maten.

Det handlar om bevattning, transporter, förpackningar och mycket mer som gjorts helt i onödan när maten slängs. 

Nedladdningsbart material

I samband med matsvinnsdagen 2022 kommer det att finnas nedladdningsbart kommunikationsmaterial, öppet och gratis för alla. Materialet kommer att finnas tillgängligt på Livsmedelsverkets webbplats från och med den 29 september.

Tidigare år

Temat 2021 var hur frukt och grönt ska förvaras på bästa sätt för att undvika matsvinn. Året innan handlade det om att få svinniskt genom Livsmedelsverkets svinnsiktscoach. 

Senast granskad 2021-09-20