Mat att undvika

Den mesta maten går bra att äta när man är gravid. Men det är några saker att tänka på. Barnet i magen är till exempel känsligare än du själv för vissa bakterier och för vissa skadliga ämnen som kan finnas i det vi äter och dricker.  Det kan till exempel vara alkohol, koffein och olika miljögifter. Det innebär att det finns en del mat du bör undvika när du är gravid och en del mat som du inte bör äta så mycket av. 

Om du har råkat få i dig något av misstag eller innan du visste om att du var gravid är det troligtvis ingen fara.  Men det är så klart bra att följa råden så gott det går hädanefter.

Goda råd i köket

Oavsett om du är gravid eller inte är det skönt att slippa bli matförgiftad. En matförgiftning är inte farlig för barnet men kan ge dig som är gravid besvärliga kräkningar och diarréer. Här är några råd som minskar risken att bli magsjuk:

 • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och efter att du har tagit i rått kött eller kyckling. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror.
 • Genomstek köttfärs och kyckling, då dör eventuella bakterier.
 • Förvara kylvaror kallt. Ha max 4 grader varmt i kylskåpet – på så sätt håller maten längre samtidigt som det minskar risken att eventuella listeriabakterier förökar sig.

Alkohol

Alkohol passerar över till barnet i magen via moderkakan och fostret är känsligare för alkohol än vad du är. Forskningen har inte kunnat säga om det finns en mängd alkohol som är säker att dricka när man är gravid.

 • Undvik alkohol när du är gravid.

Att dricka alkohol under graviditeten kan leda till missfall eller skador på fostret. Även måttliga mängder alkohol kan skada fostret. Hur känsligt fostret är beror inte bara på mängden alkohol, utan på flera andra faktorer, till exempel när under graviditeten kvinnan dricker, eftersom olika skeden i fosterutvecklingen är olika känsliga.

Hur fort alkoholen bryts ner i kroppen kan också skilja sig åt mellan olika kvinnor. Vissa foster kan vara känsligare på grund av en genetisk sårbarhet. Fostrets lever är också outvecklad och har inte samma förmåga som mammans att bryta ner alkoholen. Det går därför inte att säga att det finns någon säker gräns för konsumtion av alkohol under graviditeten.

Livsmedelsverket råder därför gravida kvinnor att helt undvika alkohol. Många andra länder, som alla nordiska länder, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA, ger samma råd. Fosterpåverkan av alkohol har varit känd mycket länge. De skador som kan uppkomma sammanfattas under namnet FAS, fetalt alkohol syndrom. FAS kännetecknas av tillväxthämning hos fostret/barnet, störningar i centrala nervsystemet och karaktäristiska ansiktsdrag. Utöver dessa skador kan alkohol under graviditet ge upphov till missfall, förlossningskomplikationer, för tidig födsel och låg kroppsvikt.

Fisk

Fisk innehåller D-vitamin, omega 3–fett och jod – näring som inte finns i så mycket annan mat och som är extra viktig under graviditeten. Därför är det särskilt bra att äta fisk när man är gravid, gärna två-tre gånger i veckan. Det är också bra att variera mellan olika sorters fisk. De allra flesta, och vanliga, fiskarna är säkra att äta, men vissa kan innehålla miljögifter eller den skadliga bakterien listeria. Därför finns det några saker som är bra att känna till:

 • Sushi/sashimi från restaurang och butik går bra att äta även under graviditeten, det gäller alla sushi-varianter.
 • Köpt gravad och rökt fisk: Kolla förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.

Läs mer om hemgjord sushi och egengravad fisk under ”Visa mer”.

 - Hemgjord sushi/sashimi: Använd färsk fisk som varit förpackad i högst några få dagar. Ät sushin/sashimin inom några få dagar.
- Egengravad fisk: Använd färsk fisk som varit förpackad i högst några få dagar.

Ät den gravade fisken inom en vecka eller frys in. Listeria kan föröka sig i fisk som förvaras i kylen i flera veckor. Det kan till exempel vara vakuumförpackad, rökt eller gravad lax. Bäst före-datum på sådana produkter är ofta flera veckor efter förpackningsdagen.

För gravida är bäst före-dag på fisk med flera veckors hållbarhet inte alltid en säker gräns, därför rekommenderas gravida att äta produkter i början av hållbarhetstiden. Ju färskare produkt, desto mindre risk för skadliga mängder av listeria. Sushi och sashimi från restaurang och butik förvaras så pass kort tid i kyl att eventuella listeriabakterier inte hinner föröka sig. Mer information om listeria finns under rubriken ”Skivat köttpålägg”, längre ner på sidan.


Några fisksorter, exempelvis strömming och färsk tonfisk, kan innehålla höga halter av miljögifter. De sorterna bör du inte äta så ofta, högst 2–3 gånger per år.

Det här är de vanligaste av fiskarna som kan innehålla kvicksilver. Ät sådan fisk sammanlagt högst 2-3 gånger per år.

 • Abborre
 • Gädda
 • Gös
 • Lake
 • Havskatt
 • Marulk
 • Svärdfisk
 • Stor hälleflundra*
 • Tonfisk, färsk/fryst 
 • Ål

*Stor hälleflundra är en särskild art (Hippoglossus hippoglossus)


De här fiskarna kan innehålla dioxiner och PCB. Ät dem sammanlagt högst 2-3 gånger per år.

 • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Även surströmming.
 • Lax och öring, vildfångad från Östersjön, Bottniska viken och älvarna, Vänern och Vättern.
 • Sik, vildfångad från Vänern och Vättern
 • Röding, vildfångad från Vättern

Grönsaker, frukt och bär

Det är ovanligt att det finns listeriabakterier i grönsaker och frukt, men det finns ett par saker som är bra att känna till:

 • Tinade frysta grönsaker: Förvara i kylskåp och ät upp inom några få dagar. Om det har gått flera dagar kan du äta om de hettas upp till rykande heta i en tillagad rätt.
 • Skuren melon: Förvara i kylskåp. Ät melonen inom några få dagar.

Frysta grönsaker kan förorenas med listeriabakterier vid förpackning hos producenten, men det är ovanligt. Bakterierna förökar sig sedan när grönsakerna har tinats. Det är ovanligt med listeriautbrott som orsakas av vegetabilier, men det förekommer. Till exempel har listeria i fryst majs orsakat utbrott. Skuren melon, särskilt söta sorter som cantaloupe, har inte så lågt pH. Det gör att listeria kan föröka sig om fruktköttet blir förorenat från skalet, till exempel i samband med att melonen delas. 

För att minska risken är det bra att ha tillräckligt kallt i kylskåpet (4 °C) och att äta upp frukten eller grönsakerna inom några få dagar. Detta gäller framförallt om de ska ätas  utan att värmas. Om mat värms till minst 70 °C dör listeriabakterien. 

 • Skölj bort synlig jord från grönsaker, frukt och bär innan du äter. I jorden kan parasiten toxoplasma finnas.

Ingefära

Livsmedelsverket tittar just nu på om det kan vara skadligt att äta stora mängder ingefära när man är gravid, till exempel i form av ingefärsshots, te av ingefärspulver eller kosttillskott med ingefära.

Danska, norska och finska livsmedelsverken avråder gravida från att äta eller dricka stora mängder ingefära, till exempel i form av ingefärsshots, te av ingefärspulver eller ta kosttillskott med ingefära. Anledningen är att det finns misstanke om att höga doser ingefära kan framkalla missfall. Svenska Livsmedelsverket har inte något specifikt råd om ingefära idag, men rådet att vara försiktig med kosttillskott när man är gravid gäller även kosttillskott med ingefära. Vi kommer att utvärdera om det är en risk för gravida med stora mängder ingefära och utifrån det bedöma om det behövs några mer specifika råd.

Kaffe, te och energidrycker

När du är gravid är det bra att inte få i dig för mycket koffein, som finns ibland annat kaffe, te och energidrycker. Mycket koffein, särskilt tidigt i graviditeten, kan öka risken för missfall.

 • Drick högst 200 milligram koffein per dag. Det motsvarar antingen två-tre koppar bryggkaffe (1,5 dl/kopp) eller fyra koppar te (2 dl/kopp).

Även energidrycker och coladrycker innehåller ofta koffein. Läs mer om rött te och örtteer under rubriken Rooibos-te och örtteer.

 

Kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och växtbaserade läkemedel

Många gånger vet man inte om kosttillskott, örtprodukter, växtextrakt och liknande produkter är säkra eller inte för barnet i magen, eftersom de oftast inte har testats på gravida.

 • Använd inte kosttillskott, örtprodukter, växtextrakt, naturläkemedel och växtbaserade läkemedel utan att först prata med din barnmorska eller läkare. 

Algprodukter

För gravida som inte äter fet fisk kan fiskolja eller algolja som innehåller DHA vara ett alternativ.  

Andra sorters algprodukter, som torkade alger, kan innehålla för mycket jod, och det kan vara skadligt för barnet.

Algprodukter som innehåller torkade alger och som säljs som kosttillskott kan i vissa fall innehålla höga jodhalter. Olika preparat skiljer sig mycket i fråga om jodmängd, vilket kan bero på att de utgår från olika sorters alger. Jod är visserligen ett livsviktigt ämne, men för högt intag kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling negativt. Algoljor är dock vanligen fria från jod. Gravida som använder andra havsalgprodukter bör kontrollera att de innehåller högst 250 mikrogram jod/dagsdos. Det brukar framgå av information på förpackningen. Annars kan man höra av sig till producenten. 

Ginseng

Ginsengprodukter kan påverka östrogennivåerna i kroppen.

 • Undvik ginsengprodukter. De är olämpliga när man är gravid.

Kalebasskrita/ ”Calabash chalk”

Kalebasskrita används ibland av gravida mot illamående. Eftersom kritan kan innehålla höga halter bly är den direkt olämplig för gravida.

 • Undvik kalebasskrita.

Andra namn är ”Calabash chalk”, "La Craie", "Argile Nzu", "Mabele" eller "Calabar stone".

Kryddor

Kött

Kött bidrar med järn och andra mineraler som är bra under graviditeten. Men lammkött, viltkött, griskött och nötkött kan innehålla parasiten toxoplasma, som kan innebära en fara för barnet i magen.

 • Ät kött som är stekt till minst rosa färg. Om du vill äta en mer lättstekt köttbit kan du frysa in köttet minst tre dygn innan tillagning – då dör eventuella toxoplasmaparasiter. Det gäller även gravat kött och carpaccio.

Köttpålägg och patéer

Skivat köttpålägg och patéer

Kokt eller rökt köttpålägg som är skivat kan innehålla bakterien listeria. Det är till exempel kokt eller rökt skinka, kokt medvurst och mortadella. Listeria kan innebära en fara för barnet i magen. Det gäller även patéer. Listeriabakterien dör om maten hettas upp till minst 70 grader.

 • Titta på förpackningsdatum på paketet och välj skivat köttpålägg eller paté som varit förpackat i högst en vecka. Om det har gått mer än en vecka kan du äta om maten hettas upp till rykande het i en tillagad rätt.


Kallrökt kött, som alltså inte är upphettat, kan också innehålla toxoplasma.

 • Frys (i minst tre dygn) kött som är kallrökt, till exempel kallrökt medvurst, prickig korv eller kallrökt skinka, innan du äter det. Om köttet ingår i en rätt som hettas upp till rykande het behöver det inte frysas först.

Kött som är kallrökt kan innehålla parasiten toxoplasma, eftersom sådant kött inte hettas upp tillräckligt vid tillverkningen. Parasiten dör om maten hettas upp till 60–65 °C och vid frysning i minst tre dygn vid -18 °C. Läs mer om toxoplasma under rubriken "Kött", ovan. 

Salami, lufttorkad skinka och annat torkat kött

Torkat kan innehålla toxoplasma.  

 • Frys (i minst tre dygn) torkat kött, till exempel salami, parmaskinka och bresaola, innan du äter det. Om köttet ingår i en rätt som hettas upp till rykande het behöver det inte frysas först.

Kött som är torkat kan innehålla parasiten toxoplasma, eftersom sådant kött inte hettas upp tillräckligt vid tillverkningen. Parasiten dör om maten hettas upp till 60–65 °C och vid frysning i minst tre dygn vid -18 °C. Läs mer om toxoplasma under rubriken "Kött", ovan.

Däremot är risken liten för att torkat, kött innehåller bakterien listeria. Det gäller även om köttet är skivat och vakuumförpackat. Anledningen är att listeriabakterien inte trivs i torra miljöer och då kan den inte föröka sig. 

Lever och leverpastej

Lever innehåller mycket A-vitamin. Vitaminet är nödvändigt, men höga doser kan skada barnet i magen.

 • Undvik lever, leverrätter och fiskleverolja.
 • Leverpastej innehåller inte så mycket lever, så det kan du gärna äta. Det är en bra järnkälla.

Opastöriserad mjölk

Opastöriserad mjölk kan innehålla skadliga bakterier, bland annat listeria.

 • Drick inte opastöriserad mjölk.

Ost

De flesta vanliga ostar går bra att äta, men det finns några sorter som kan innehålla listeriabakterier.

De här ostarna går bra att äta

 • Alla hyvelbara ostar, till exempel prästost, herrgård, parmesan, gruyère, manchego, emmentaler. Det gäller även färdigskivad hårdost.

I hyvelbar ost kan listeria inte föröka sig eftersom ostens vattenhalt och pH är för låg. 

 • Smältost/mjukost på tub eller i ask som räkost, skinkost och ädelost i tub.
 • Halloumi, mozzarella och fetaost som är färdigförpackad eller fetaost i lösvikt som är pastöriserad.
 • Färskostar i ask som cream cheese, ricotta och mascarpone.

Dessa ostar är säkra eftersom de antingen tillverkas av pastöriserad mjölk eller att ostmassan upphettas under tillverkningen så att listeriabakterien dör. Fetaost har för lågt pH-värde för att listeria ska kunna föröka sig. 

Undvik de här ostarna

 • Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
 • Mögel- och kittostar, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.

Detta gäller även om de är gjorda på pastöriserad mjölk.

Listeriabakterien kan finnas i opastöriserad mjölk och i vissa ostar gjorda på opastöriserad mjölk, till exempel vissa färskostar. Sådana färskostar är ovanliga i svenska butiker. Även vissa ostar gjorda på pastöriserad mjölk kan innehålla listeria. Det beror på att osten kan förorenas av listeria under tillverkningen. Ju surare eller torrare, hårdare ost, desto sämre förökar sig listeria. Därför är hårdostar säkra även om de är gjorda på opastöriserad mjölk.

Ju blötare, mjukare och mindre sur ost, desto lättare förökar sig listeria. Mögel- och kittostar är mjuka, blöta ostar med ett neutralt pH-värde. Det gör att listeria kan föröka sig ganska snabbt i dessa ostar om de förorenas med bakterien. Det gäller oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk. 


Saknar du smaken av ostarna du bör undvika?
Ost i en maträtt som är genomvärmd och rykande het (minst 70 grader) är säker att äta.

Rooibos och örtteer

Många dricker rooibos, kamomillte eller andra kvällsteer eftersom de inte innehåller koffein. Livsmedelsverket tittar just nu på om det kan vara skadligt med sådana typer av örtteer när man är gravid.

Sallader, smörgåsar och röror

Vissa kalla sallader, smörgåsar och röror kan innehålla listeriabakterien.

 • Undvik kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt eller gravad fisk, mögelost, kittost eller chark.

Mer information om listeria i fisk, ostar och köttpålägg finns under respektive rubrik ovan.

Viltkött

Viltkött kan innehåll höga halter bly, om blyammunition använts vid jakten. Bly kan påverka utvecklingen av barns nervsystem.

Viltkött som har skottrensats på rätt sätt går bra att äta. Om du inte vet om köttet är skottrensat på rätt sätt:

 • Undvik att äta färs och grytbitar från sådant viltkött, då detta kött ofta kan komma från områden nära sårkanalen. Stek och filé går däremot bra att äta.
Senast granskad 2020-08-10