Miljösmarta matval

Hur du äter är inte bara viktigt för din hälsa, du påverkar även miljön genom ditt val av mat. 

Här är några tips på hur du minskar matens miljöpåverkan:

  • Minska på mängden kött, ät mer grönsaker istället. Pröva att byta ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, och minska på köttportionen.
  • Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
  • Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsligare frukter och grönsaker efter säsong.
  • Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön utan att bidra med så mycket näring.
  • Minska svinnet - förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.

Här kan du läsa mer om hur olika typer av mat belastar miljön på olika sätt. 

Senast granskad 2020-05-24