Viktigt att hålla maten kall under rötmånaden

2023-07-20

Under rötmånaden och i sommarvärmen är det viktigt med kyla och bra hygien. Då undviker du både matsvinn och att bli sjuk av maten.

Under sommarens varma dagar trivs bakterier och mögel allra bäst. I slutet av juli inträffar den period vi traditionellt kallar rötmånaden. Då gäller det att tänka lite extra på att hantera maten rätt. Det allra viktigaste tipset är att hålla kylan.

Håll kylan!

Under sommaren gäller det att vara extra noga med att hålla kylvaror kalla.

  • Använd kylväska med frysta kylklampar när du går och handlar. Passar också perfekt för utflykter!
  • Se till att livsmedel som hör hemma i kylskåpet inte blir stående framme på köksbordet.
  • Blev det rester över vid middagen? Kyl dem snabbt – till exempel i ett vattenbad – och lägg sedan in dem i kylskåpet eller frysen direkt.

Planera och undvik matsvinn

I värme och fukt håller maten sämre. Då är det lätt att det blir matsvinn. Förutom att tänka på kylförvaringen kan du ytterligare minska svinnet med några enkla knep:

  • Tänk kortsiktigt! Planera din vecka och köp inte mer mat än du behöver.
  • Använd dina sinnen. Genom att titta, lukta och smaka kan du ofta avgöra om livsmedel fortfarande är ätbara.
  • Vissa livsmedel, som hårdost, går att äta även om de har möglat – så länge du skär bort möglet med god marginal. Läs mer på Livsmedelsverkets sida om mögel.

Rena händer och rent kök

Hygien vid matlagning eller när du handskas med livsmedel är alltid viktigt. Här är några saker att tänka på:

  • Tvätta händerna noga innan du lagar mat. Rena händer minskar risken för magsjuka.
  • Diska knivar och skärbrädor noga när du har skurit rått kött eller kyckling och använd olika skärbrädor till kött och grönsaker.
  • Ta med handsprit eller våtservetter till utflykten eller grillningen om du inte har tillgång till vatten för handtvätt.

- Våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta, säger Jonas Toljander,  mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Rådet om att titta,lukta och smaka gäller så länge maten har förvarats rätt och du inte tillhör en riskgrupp.

Särskild information om Listeria för dig som är i riskgrupp

Bakterien Listeria kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer i riskgrupp. Bakterien är allmänt spridd i naturen och finns därför på många livsmedelsråvaror. Listeria dör vid upphettning till 70 grader, men den kan föröka sig i kyla och utan syre. Den kan därför orsaka problem i vissa ätfärdiga kylvaror med lång hållbarhet, till exempel gravad och rökt fisk, och som äts utan att hettas upp först.

Listeria förökar sig långsammare ju kallare man har i kylen. Vid 4°C förökar sig bakterien ungefär hälften så fort som vid 8°C.

För att undvika att listeria förökar sig är det också viktigt livsmedlet hålls kallt hela tiden, till exempel på väg hem från affären. Det är extra viktigt att tänka på under de varmare månaderna.

Riskgrupperna för allvarlig sjukdom med listeria är: personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre samt gravida. Den som tillhör en riskgrupp bör följa livsmedelsverkets råd om listeria.

Mer rötmånadsläsning:

Ytterligare upplysningar för journalister:

Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40