Sommarbuffé - så håller du maten fräsch

Tillfällena att fira brukar vara många under försommaren och skolavslutningstider. Här är några bra tips för att hålla maten fräsch på buffén.

Buffé är ett både spännande och bra alternativ när man har flera gäster och alla inte kommer samtidigt. Gästerna kan själva förse sig av det de gillar och tål.

Tänk på att ha alternativ för dem som inte tål exempelvis gluten, mjölk eller ägg, och för dem som äter enbart vegetariskt.

Att tänka på vid förberedelserna

  • Laga gärna mat i förväg och frys in.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit sjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd alltid rena redskap, håll arbetsbänken ren och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kött och kyckling.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt.
  • Större mängder mat kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare eller kylas i ett kallt vattenbad.

Mat som tål att stå framme

Det finns mycket mat som passar på en buffé. Bröd, hårdostar, lufttorkad skinka, salami samt hela frukter och grönsaker är exempel på livsmedel som tål att stå framme utan att tappa i smak eller bli dåliga.

Färdiga maträtter av olika slag, till exempel potatissallad och andra matsallader, grönsakssallader, olika röror, fisk och skaldjur, kallskuret kött och skalade ägg är däremot betydligt känsligare och tappar snabbt i både smak och fräschör om de inte hålls kylda.

Vid servering

  • Tvätta händerna innan du plockar fram och lägger upp maten.
  • Hjälp de som har en allergi genom att se till att det finns information om vad maten innehåller.
  • Lägg inte upp all mat på en gång – fyll hellre på buffébordet med fräsch mat efterhand.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall - skydda den upplagda maten från direkt solljus.
  • Med kylklampar under brickor eller uppläggningsfat håller sig maten kall och god.
  • Ibland finns kub- eller krossad is i storpack att köpa i större matvarubutiker. Den kan användas både till att kyla drycker och till effektfulla uppläggningar.
  • Skydda maten mot flugor, särskilt om maten står framme utomhus. Täck över maten med plastfolie eller använd särskilda flugnät.
  • Ta snabbt hand om och kyl ned eventuella rester.

Lycka till med din buffé!

Senast granskad 2023-05-17