Pressmeddelanden

 • Taiwan vill öppna marknaden för svenska nötköttsexportörer

  Sverige och Nederländerna kan bli de två första EU-länder som får exportera nötkött till Taiwan. Om förslaget inte stöter på några hinder under den remisstid som nu startar i Taiwan, öppnas därmed ännu en marknad för svenska nötköttsexportörer.

  2017-07-21 - Pressmeddelanden

 • Håll svinpesten utanför Sverige

  Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar grisar och vildsvin. Den sprider sig i Europa och finns i Sveriges närområde – i Baltikum, Polen, Tjeckien och Ryssland. Viruset sprids genom direktkontakt mellan djur, men också via kläder, skor, fordon och köttprodukter. Afrikansk svinpest smittar inte människor.

  2017-07-20 - Pressmeddelanden

 • Så klarar du maten i rötmånadstider

  Varma sommardagar och rötmånad – då är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Tänk på några viktiga saker så slipper du magsjuka i sommar.

  2017-07-05 - Pressmeddelanden

 • Ökad risk för magsjuka när dricksvattenledningar går sönder

  Det är känt sedan länge att störningar i dricksvattenproduktionen kan leda till stora utbrott av magsjuka. Cryptosporidie-utbrotten i Östersund och Skellefteå är några exempel. Men även mindre störningar, som när vattenledningar går sönder, kan leda till att människor blir sjuka. Det framgår av Livsmedelsverkets kartläggning.

  2017-07-03 - Pressmeddelanden

 • Positiv utveckling för Sveriges kontroll i livsmedelskedjan från jord till bord

  Ur ett internationellt perspektiv har Sverige säkra livsmedel, friska djur och sunda växter men det finns utvecklingspotential. Det visar den årliga rapporten om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan som skickas till EU-kommissionen från den svenska livsmedelskontrollen.

  2017-06-26 - Pressmeddelanden

 • Livsmedelsverket stänger gårdsslakteri

  Vid en stickprovskontroll upptäckte Livsmedelsverket att Hultets gårdsslakteri AB, Lerdala har sålt hästkött som inte var kontrollerat. Livsmedelsverket stänger därför nu gårdsslakteriet på grund av misstänkt livsmedelsfusk.

  2017-06-20 - Pressmeddelanden

 • Nytt råd till allergiker – brister i allergimärkningen

  Personer med svår mjölkallergi bör diskutera med en läkare eller dietist om de ska avstå från att äta choklad och chokladprodukter. Det nya rådet ger Livsmedelverket efter att en nordisk undersökning visat på stora brister i livsmedelsmärkningen.

  2017-06-20 - Pressmeddelanden

 • Fira med fisk i midsommar! - men välj rätt sort om du är ung

  En klassisk sillunch är för många det självklara startskottet på det svenska midsommarfirandet. Om du dessutom väljer sill från Norra Ishavet eller Västkusten så kan du äta den varje vecka om du vill. Till skillnad från sill/strömming från Östersjön innehåller västkust- och ishavsfisken nämligen inte höga halter av miljögifter.

  2017-06-19 - Pressmeddelanden

 • Insatserna mot campylobacter har gett effekt – men fler än normalt blir fortfarande sjuka

  De insatser som har gjorts för att minska problemen med campylobacter börjar ge resultat, även om sjukdomsfallen fortfarande är fler än normalt. Myndigheterna har följt och analyserat situationen, informerat allmänheten och haft en dialog med kycklingbranschen för att stoppa nuvarande utbrott och minska risken för liknande utbrott i framtiden.

  2017-06-19 - Pressmeddelanden

 • Efsa söker experter till vetenskapliga paneler

  Är du en erfaren expert och oberoende forskare? Arbetar du för ett universitet, forskningsinstitut eller en myndighet? Har du en akademisk examen och minst sju års arbetslivserfarenhet? Efsa, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, söker 200 experter till sina tio vetenskapliga paneler.

  2017-06-14 - Pressmeddelanden