Pressmeddelanden

  • Skärpta straff för brott mot livsmedelslagen

    Den 1 januari 2019 skärps straffen för brott mot livsmedelslagen. Dels återinförs fängelsestraff på upp till två år och dels införs sanktionsavgifter för vissa överträdelser. Den nya skärpningen i regelverket syftar till att ge säkrare livsmedel för konsumenten och dessutom bidra till en rättvisare konkurrens mellan livsmedelsföretagen.

    2018-12-12 - Pressmeddelanden

  • Välj sill på burk i stället för strömming i jul

    Planerar du att äta fisk i jul? Bra tänkt. Fisk är både gott och nyttigt. Byter du strömming från Östkusten till sill från västkusten så får du bra fisk med mindre miljögifter.

    2018-12-10 - Pressmeddelanden

  • Det som mäts är det som syns – ny nationell metod för matsvinnsmätning i storkök

    För att kunna följa upp och analysera orsakerna till matsvinnet i de offentliga köken behöver svinnet mätas. Det görs idag på många olika sätt. En nationell mätmetod och en samordnande aktör har länge efterfrågats av den offentliga måltidsbranschen. Därför lanserar Livsmedelsverket en nationell metod för att mäta och följa upp matsvinnet.

    2018-12-05 - Pressmeddelanden

  • Livsmedelsverket kontrollerar bly i viltkött

    Livsmedelsverket ska under 2019 kontrollera halten av bly i viltkött som kan köpas i handeln. Undersökningen ska säkerställa att de råd som utformades 2014 har lett till sänkt blyhalt i viltkött på marknaden.

    2018-12-04 - Pressmeddelanden

  • Vad krävs för ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang?

    För helt kött som köps i butik finns redan regler om ursprungsmärkning. Sommaren 2018 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda möjligheter att införa ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll.

    2018-12-03 - Pressmeddelanden

  • Ny handbok om cyanobakterier i dricksvatten

    Cyanobakterier är mikroskopiska organismer som finns naturligt i sjöar och vattendrag. Massförekomst av cyanobakterier kallas algblomning och är ett stort hot mot dricksvattenproduktionen. Livsmedelsverket publicerar idag en handbok för att producenter av dricksvatten på olika sätt ska kunna motverka och hantera toxisk algblomning.

    2018-11-28 - Pressmeddelanden

  • Ny EU-lag ska minska antibiotikaanvändning till djur

    Den nya lagstiftningen om veterinärläkemedel och läkemedel i foder ska minska användningen av antibiotika och på så sätt bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens. Antibiotikaanvändningen i övriga EU-länder blir därmed mer lik den i Sverige.

    2018-11-26 - Pressmeddelanden

  • Pressinbjudan - Mötesplats livsmedelsförsörjning 28 november

    En robust livsmedelsförsörjning innebär att alla får mat, även vid kris och höjd beredskap. Kedjan från jord till bord har flera beroenden och aktörer och kräver planering och samverkan i förväg. Därför arrangerar Livsmedelsverket Mötesplats livsmedelsförsörjning.

    2018-11-26 - Pressmeddelanden

  • Uppdaterade råd för att motverka D-vitaminbrist

    Tack vare ökad berikning av livsmedel behöver allt färre ta D-vitamintillskott. Men personer som inte äter fisk och mat som berikats med D-vitamin kan behöva äta tillskott. Barn och vuxna som inte är ute i solen tillräckligt kan också behöva tillskott.

    2018-11-22 - Pressmeddelanden

  • Brister i den svenska livsmedelskontrollen men ökat fokus på fusk

    Sveriges livsmedelskontroll har ökat sitt fokus mot livsmedelsfusk och under 2017 hade var fjärde kommun funnit misstanke om fusk. Samtidigt finns brister på flera områden. Det framgår av Livsmedelsverkets sammanställning av kommuners, länsstyrelsers och Livsmedelsverkets livsmedelskontroll.

    2018-11-21 - Pressmeddelanden