Kött och fisk

Ungdomarna äter för mycket rött kött och chark. Att minska på köttet är bra både för hälsan och miljön.


Killarna äter mer kött ju äldre de är. På gymnasiet äter de dubbelt så mycket som tjejerna, 140 gram per dag jämfört med drygt 70 gram.

Vårt råd är att äta högst 500 gram rött kött och chark per vecka, eftersom för mycket rött kött och chark ökar risken för tjock- och ändtarmscancer/eftersom det är bra hälsan. Alla grupper äter mer rött kött och chark än så. Samtidigt verkar köttkonsumtionen minska jämfört med för 15 år sedan.

De flesta äter fisk och skaldjur, i snitt en och en halv gång i veckan. För hälsan är det bra med fisk 2-3 gånger i veckan.

Det är inga större skillnader i fiskätandet mellan tjejer och killar eller åldersgrupper. Däremot äter ungdomar med lågutbildade föräldrar mindre fisk än ungdomar med högutbildade föräldrar.

I Riksmaten Ungdom deltog drygt 3 000 ungdomar i årskurs 5, 8 och årskurs 2 på gymnasiet.

Riksmaten ungdom

Senast granskad 2019-04-16