Lägre maxhalter av tillsatserna nitrit och nitrat

2023-12-06

Från och med 9 oktober 2025 gäller nya maxhalter för tillsatserna nitrit och nitrat. Det har EU beslutat. Långa övergångstider gäller för att företagen ska hinna ställa om.

Nitriter och nitrater är ämnen som under flera decennier har använts som konserveringsmedel. De är idag tillåtna att använda i vissa kött-, fisk- och ostprodukter för att garantera att de är mikrobiologiskt säkra. De aktuella tillsatserna påverkar även färg och smak.

Nu har det kommit nya regler med bland annat sänkta maximihalter för nitriter och nitrater i kött-, fisk- och ostprodukter. Det kan påverka dig som tillverkar livsmedel där nitrit och nitrat används. De tillsatser som omfattas av de nya maximihalterna är, kaliumnitrit (E 249), natriumnitrit (E 250), natriumnitrat (E 251) och kaliumnitrat (E 252).

De nya reglerna innebär följande:

  • Sänkta maximihalter för användning av nitrit och nitrat i de flesta livsmedel där de idag är godkända. Hur mycket halterna sänks är olika för olika produkter.
  • För varje bestämmelse om användning av nitriter och nitrater har det dessutom fastställts högsta restmängder från alla källor under hela hållbarhetstiden för de produkter som är klara för saluföring.
  • De nya maximihalterna uttrycks som nitrit- respektive nitratjon till skillnad från idag där de anges som natriumnitrit och natriumnitrat.
  • Vissa traditionella köttprodukter har fått undantag från de nya lägre maximihalterna. Svensk julskinka och svensk leverpastej och produkter som liknar dessa har ett sådant undantag.
  • I specifikationerna för identitet och renhet har nuvarande gränsvärden för de giftiga ämnena (bly, kvicksilver och arsenik) sänkts.

De aktuella ändringarna framgår av förordning (EU) nr 2023/2108.

Lång övergångstid

För att livsmedelsföretag ska kunna anpassa sig till de nya striktare användningsvillkoren för nitrit och nitrat har företagen i regel 24 månader på sig att anpassa produkter till de nya maximihalterna.

För ostar har tillämpningsdatumet fastställts med hänsyn till den tid som krävs för mognadslagring innan ostarna släpps ut på marknaden, som för vissa produkter kan vara upp till 24 månader eller längre.

Produkter som släppts ut på marknaden före respektive tillämpningsdatum som framgår av förordningen får fortsätt säljas fram till att deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag har gått ut.

Övergångstider för tillsatser som inte uppfyller nya gränsvärden för bly, kvicksilver och arsenik

Eftersom Efsa inte ser någon omedelbar hälsorisk kopplad till förekomsten av giftiga ämnen i livsmedelstillsatserna kaliumnitrit (E 249), natriumnitrit (E 250), natriumnitrat (E 251) och kaliumnitrat (E 252), får dessa livsmedelstillsatser som släppts ut på marknaden före 29 oktober 2023 användas i livsmedel under en övergångsperiod till och med 29 april 2024.

Livsmedel som innehåller livsmedelstillsatserna kaliumnitrit (E 249), natriumnitrit (E 250), natriumnitrat (E 251) och kaliumnitrat (E 252) och som har släppts ut på marknaden före 29 oktober 2023 får släppas ut på marknaden under en övergångsperiod till och med 29 april 2024.

Dessa livsmedel får sedan vara kvar på marknaden fram till deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

Bakgrund till beslutet

Efsa har i en förnyad utvärdering av nitriter och nitrater fastslagit att om alla källor till exponering för nitrat och nitrit beaktas, så riskerar konsumenter att överskrida det så kallade ADI (acceptabelt dagligt intag).

Vidare har Efsa konstaterat att exponeringen för nitrosaminer som kan bildas vid förekomst av nitrit och nitrat i livsmedel också skulle kunna innebära en hälsorisk. Efsa har också rekommenderat en sänkning av de nuvarande högsta halterna av giftiga ämnen (bly, kvicksilver och arsenik).

Med bakgrund i detta så har EU-kommissionen tillsammans med medlemsstaterna beslutat att de maximimängder av nitriter och nitrater som får tillföras som livsmedelstillsatser i livsmedel ska minskas, samtidigt som man garanterar att livsmedlen är mikrobiologiskt säkra.

Länkar: