Nyckelhålet

Att förbättra sina matvanor behöver inte vara så svårt. Det går att äta mer hälsosamt utan att ställa om hela livet. Om du tittar efter Nyckelhålet när du handlar så hittar du de nyttigare alternativen i butikshyllan – mat med mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett. Byt inte liv. Byt till Nyckelhålet.

En enkel väg till bättre matvanor

Det kan kännas krångligt att börja äta mer hälsosamt. Men det behöver det inte vara. Genom att välja Nyckelhålsmärkt mat och samtidigt variera maten över veckan, kan du snabbt förbättra dina matvanor. Med bra matvanor blir man piggare och orkar mer. Dessutom minskar risken för kroniska sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdom, vissa cancerformer, typ 2-diabetes och övervikt.

Titta efter Nyckelhålet när du handlar

Nyckelhålet finns på både förpackad och oförpackad mat. Du hittar det till exempel på färska och frysta grönsaker, på oljeflaskor, i mejeridisken, i brödhyllan, bland flingpaketen, på färsk fisk eller på mat i den manuella kyldisken. Färdigrätter och smörgåsar kan också vara Nyckelhålsmärkta.

Vad innebär Nyckelhålet?

Det som förenar mat med Nyckelhålet är att den är ett nyttigare val i just sin livsmedelsgrupp. För att ett företag ska få märka mat med Nyckelhålet ska maten uppfylla vissa regler. Reglerna, som också kallas kriterier, handlar om mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett.

Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kriterierna åt för varje grupp – flingor jämförs med flingor och korv med korv. Bröd märkt med Nyckelhålet är alltså ett hälsosammare alternativ jämfört med annat bröd.

Reglerna bygger på forskning

Många känner sig osäkra på vilken mat som är den bästa för hälsan, eftersom vi i media och andra kanaler hela tiden matas med nya rön, dieter och kostråd. Reglerna för vilken mat som får märkas med Nyckelhålet bygger på den senaste samlade forskningen om vad vi behöver äta för att må bra. Genom att välja Nyckelhålet när du handlar väljer du mat som minskar risken för kroniska sjukdomar.

Laga nyttig mat hemma

Här hittar du några recept på rätter som är både enkla och hälsosamma. De bygger på samma principer som Nyckelhålsmärkningen. Vilken blir din favorit?

Nyckelhålet – en nordisk märkning

Nyckelhålsmärkningen är ett svenskt initiativ och har funnits i över 30 år. Sedan flera år finns Nyckelhålsmärkningen även i Danmark, Norge och på Island. Det är Livsmedelsverket och livsmedelsmyndigheterna i de andra tre länderna som står bakom märkningen. Nyckelhålet används också i Litauen och Makedonien.

Nyckelhålsmärkningen är en oberoende märkning. Den är gratis att använda för de företag som har produkter som lever upp till Nyckelhålets regler. 

Senast granskad 2020-10-13