Kött och köttprodukter

Ostekta köttbullar som ligger på en vit tallrik

Nyckelhålet på obearbetat kött innebär att mängden fett är begränsad. När det gäller köttprodukter, till exempel leverpastej och rökt skinka, är även mängden salt och socker begränsad.

Produktgrupp

Produkter som omfattas Kriterier
23 Kött som är obearbetat, till exempel rå filé och rå köttfärs
  • fett högst 10 g/100 g
24

Produkter framställda av minst 50 % kött (för exempel se a-c nedan)

 

  • För leverpastej i livsmedelsgrupp 24 b) är kravet minst 35 % kött.
  • För produkter där minst 10 % av köttråvaran är ersatt av vegetabilisk råvara med proteiner (till exempel ärtprotein eller sojaprotein) ska produkterna innehålla minst 40 % kött. Produkterna får innehålla sås eller spad, och de får vara panerade (om tillverkaren inte samtidigt tillsätter mer fett).
24a Råa produkter av hela eller utskurna köttstycken som är marinerade eller kryddade, till exempel barbecuemarinerad kyckling
  • sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 1,0 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
  Injektionssaltat kött, till exempel rå sticksaltad filé och stek av till exempel nöt, fläsk eller kyckling
  • sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,5 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
24b Råa eller ätfärdiga produkter av hackat eller malet kött, till exempel köttbullar, blodpudding, mortadella och köttbiffar med inslag av bönor
  • sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 1,7 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
  Korvar
  • sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 2,0 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
  Påläggskorvar
  • sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 2,2 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
24c Konsumtionsfärdiga eller rökta produkter, till exempel stekt nötkött och rökt skinka
  • sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 2,0 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g
  Påläggsprodukter
  • sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 2,5 g/100 g
  • fett högst 10 g/100 g

Nyckelhålsregler

Senast granskad 2017-12-28