Rostad lax med mandelris och blomkålssallad

Enkel lax med ett smakrikt ris och lite annorlunda sallad. Föredrar du kokt blomkål går det bra att låta den koka några minuter och svalna, innan den blandas i salladen.

4 port

Tillagningstid: 45 minuter, varav arbetstid 30 minuter.

Du behöver:

Mandelris

  • 140 g fullkornsris
  • 1-2 limefrukter
  • 1 msk färsk mynta
  • 1 msk persilja, färsk eller fryst
  • 1 tsk finhackad chilifrukt
  • 0,5 dl mandel (gärna rostade i torr panna och hackade)
  • svartpeppar
  • 1 tsk salt (joderat)

Parmesan och blomkål

  • 1 blomkål (ca 480 g) i små buketter
  • 1 dl kapris
  • 1 citron
  • svartpeppar efter smak
  • 20 g riven parmesanost

Lax

  • 500 g lax i filéer, delade i 4 bitar
  • 1 dl rågmjöl
  • 2 tsk rapsolja + 2 tsk smör
  • ½ tsk salt
  • vitpeppar efter smak

Gör så här:

Mandelris

  • Koka riset enligt anvisning på paketet, men utan salt eftersom resten av rätten ger så mycket smak. 
  • Tillsätt saft från limefrukten, mynta, persilja, chili och mandlar och blanda runt. Smaka av med peppar och salt (max 1 tsk).

Parmesan och blomkål

  • Blanda blomkål, kapris och saft från citronen. Smaka av med peppar och vänd i parmesan.

Rostad lax

  • Vänd laxfiléerna i rågmjöl.
  • Värm smör och rapsolja i en panna. Stek fisken på båda sidorna ca 2-3 minuter, eller tills den är genomstekt, dvs inte geléig i mitten.
  • Krydda med peppar och salt (max 0,5 tsk).
  • Servera med mandelris och blomkålssallad.

Fisk- och skaldjursrecept

Senast granskad 2019-11-08