Många sjuka vid utbrott på skola - glöm inte att blötlägga och koka baljväxter

2019-09-27

Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser, innehåller många nyttiga ämnen men måste blötläggas och kokas innan man äter dem. Det beror på att de naturligt innehåller lektiner. Ämnet kan ge illamående, kräkningar och diarré och har visat sig ligga bakom ett stort utbrott av matförgiftning på en skola i Skellefteå.

Bönor, ärtor och linser är klimatsmart mat - särskilt när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock också lektiner. Det är en grupp proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor.

- Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort. Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter man ätit dem. Hur känslig man är varierar mellan olika personer men det är ovanligt med stora utbrott på grund av lektiner.

- Baljväxter är bra och nyttig mat när man vill minska på mängden kött och äta mer grönsaker istället. Glöm bara inte att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller blötläggning och koktid och av torkade baljväxter.

Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Om det inte finns någon information om hur de torkade bönorna och ärtorna bör tillagas bör de blötläggas i minst 12 timmar, samt sköljas och kokas i minst en halvtimme.