Kontroll på internet fann flera otillåtna kosttillskott

2017-12-07

14 kosttillskott drogs tillbaka. En produkt hade otillåtet hälsopåstående. Det blev resultatet när Livsmedelsverket och ett antal kommuner i ett samarbete kontrollerade kosttillskott till salu på nätet. Kontrollerna ingick i en stor EU-gemensam kontrollinsats.

Det är inte ovanligt att kosttillskott i form av styrke- och bantningspreparat innehåller ämnen som inte är godkända. Ofta säljs produkterna via internet.

Ej godkända nya livsmedel och hälsopåståenden

I en stor kontrollinsats som riktade in sig på e-handel av kosttillskott har EU:s medlemsländer gemensamt synat sådana produkter. Det gällde kosttillskott som innehåller

  • agmatinsulfat,
  • Acacia rigidula,
  • Epimedium grandiflorum eller
  • Hoodia gordonii.

De klassas som Nya livsmedel och är inte godkända att säljas inom EU. För att få säljas inom EU måste producenten först visa att de inte är farliga för hälsan. I kontrollen letade man också efter produkter som utan godkända hälsopåståenden påstås kunna förebygga, behandla eller bota skelett- och ledsjukdomar.

Spaning på nätet

I Sverige gick kontrollinsatsen till så att Livsmedelsverket under september månad sökte på nätet efter produkterna. Ett trettiotal webbplatser synades. Man fann att elva internetföretag sålde produkter med otillåtna ingredienser eller med otillåtna hälsopåståenden. Information om dessa elva företag skickades till respektive kommun där de var registrerade. Kommunerna kontrollerade företagen, oftast genom att besöka en butik eller lager.

Två webbplatser fanns utanför EU:s gränser och sålde nio produkter av de eftersökta slagen. Livsmedelsverket har vidareförmedlat den informationen till EU-kommissionen.

Totalt upptäcktes 17 produkter med otillåtna ingredienser och en med vilseledande märkning, det vill säga med otillåtet hälsopåstående.

Inte samma produkt i reklamen

I många fall var informationen på produkten inte exakt densamma som den som företaget presenterade på sin webbsida och företagen hävdade att produkten inte innehöll det otillåtna ämnet. I en del fall menade företagen att produkterna skiljer mellan USA och EU på så sätt att de som säljs i EU inte innehåller otillåtna ämnen.

– Det verkar som om en del företag använder den amerikanska ingredienslistan i sin marknadsföring och för informationen om produkten, säger Aron Lindén, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

– Ett intressant fenomen som dök upp hos flera företag var att när kommunerna gjorde sin kontroll, så var de aktuella produkterna plötsligt tillbakadragna från försäljning eller fanns inte i lager. Istället rekommenderades webbesökaren att köpa en liknande produkt.

Ytterligare upplysningar för journalister
Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40