Söksida

Hittade 202 träffar på ""

  • Webbutbildningar om kost, livsstil och samtalet

    Livsmedelsverkets kostråd är lätta att ta till sig. Alla ska kunna hitta sitt sätt att äta hälsosammare. Det ska också vara enkelt för dig som möter patienter att prata mat. Tillsammans med
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-09-13
  • Prata svinniska - öppet för andra aktörer

    Prata svinniska – öppet för andra aktörer Vill du använda Livsmedelsverkets nyord för minskat matsvinn – svinniska? Livsmedelsföretag och organisationer kan också vara med och sprida konceptet i
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-09-23
  • Nyord på svinniska

    Hur gör du för att minska matsvinnet? I vår nya ordbok finns ett antal tips i form av nyord som beskriver hur du kan undvika matsvinn. Vi hoppas inspirera fler att hitta nya sätt att få maten att
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-03-21
  • Matförgiftning

    Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber. Man kan bli
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-12-04
  • Matvanekollen – testa ditt sätt

    Matvanekollen – testa ditt sätt Hur äter du – och vad kan just du ändra på för att göra dina matvanor lite bättre? Här finns ett enkelt snabbtest, där du också får tips på vad just du kan göra för
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-06-13
  • Fysisk aktivitet

    Om du rör på dig kan du minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, benskörhet och vissa typer av cancer. Det är därför bra att promenera, cykla, springa eller liknande varje dag. Barn och ungdomar
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2020-01-14
  • Matvanor och sjukdom

    Matvanor och sjukdom Många av de vanligaste sjukdomarna i Sverige idag är så kallade livsstilssjukdomar. Hur stor risken att bli sjuk är påverkas av till exempel våra matvanor, av rökning och av hur
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-10-09
  • Allergi och överkänslighet

    Röda prickar, svårt att andas, ont i magen. En del tål inte mat som andra kan äta utan problem. Det viktigaste du som är allergiker bör tänka på är att alltid läsa ingrediensförteckningen noga. Det
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-05-27
  • Kunskap för dig och dina patienter

    Att förändra sina matvanor kan vara svårt för många, och var fjärde svensk säger sig vilja ha hjälp av hälso- och sjukvården.  Som vårdpersonal kan du ge dina patienter möjligheten att äta och må
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2016-10-11
  • Krisberedskap för offentliga kök

    Livsmedel är livsviktigt för oss alla, både som individer och som företrädare för organisationer. Tillgången på mat och dricksvatten är ett kritiskt beroende för flera offentliga verksamheter,
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-07-15
  • Skola

    Måltider i skolan Skollunchen kan vara dagens höjdpunkt! Goda och bra skolmåltider bidrar till matglädje och en trivsam stämning på skolan. Dessutom kan skollunchen användas som ett pedagogiskt
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2018-11-06
  • Matvanor - undersökningar

    Uppgifter om livsmedelskonsumtion och matvanor i olika grupper är viktiga för att följa trender i matvanor, undersöka om kostråd och rekommendationer följs eller ta reda på om vi får i oss för mycket
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-05-14
  • Matfetter - råd, teckenspråk

    Byt till  nyttiga matfetter! Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja eller flytande matfetter gjorda på rapsolja, och nyttiga smörgåsfetter. Titta efter Nyckelhålet. Hitta ditt sätt -
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-02-18
  • Socker - råd, teckenspråk

    Mindre socker! Håll igen på godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker. Hitta ditt sätt - tips för att få det att funka Njut av lite Godis, läsk och kakor är
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-02-18
  • Har ungdomar näringsbrist?

    Även om många ungdomar äter alldeles för lite frukt och grönsaker får de flesta ändå tillräckligt av vitaminer och mineraler, med undantag för järn. Nästan var tredje tjej i årskurs 8 och 2 på
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-11-11
  • Den gröna maten

    Den gröna maten Ungdomar äter alldeles för lite grönsaker och frukt – de skulle behöva äta dubbelt så mycket! Att äta grönare är bra både för hälsan och miljön. De flesta äter grönsaker men
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-04-15
  • Godis och läsk

    Godis och läsk 17 procent av totala mängden kalorier kommer från godis, läsk, kakor och snacks. Det är för mycket eftersom den här typen av mat ger tomma kalorier, utan så mycket näring. Tjejer
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-04-16
  • Förvara frukt och grönt rätt

    De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla. Om man ska förvara dem en längre tid är det därför bra att ha dem i kylen, gärna i grönsakslådan om det finns en sådan. Vissa frukter och
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-10-02
  • Ammande - råd om bra mat

    Ammande Det är få saker som förändrar livet så mycket som att bli förälder. Många rutiner vänds upp och ner när du får ett litet barn att ta hänsyn till, och dina egna behov kommer lätt i andra hand
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-05-23
  • Matcirkeln

    Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss den energi och de näringsämnen vi behöver. De flesta livsmedel innehåller många olika näringsämnen, men särskilt mycket av några. I matcirkeln
    Sida - Matvanor, hälsa och miljö - Senast granskad 2019-02-19