PM 2020 - Nyckellivsmedel i Riksmaten ungdom 2016-17

Underlag för planering av Livsmedelsdatabasens analysprojekt.

Arbetet med att uppdatera den svenska livsmedelsdatabasen pågår kontinuerligt och årligen genomförs projekt på Livsmedelsverket där relevanta näringsämnen och komponenter i livsmedel antingen beräknas, lånas in från andra livsmedelsdatabaser eller analyseras. För att välja ut livsmedel till dessa uppdateringar använder man sig av nyckellivsmedel som är de livsmedel som bidragit med mest energi och näringsämnen i intaget i tidigare nationella matvaneundersökningarna.

I denna rapport beskrivs tillvägagångssättet som användes för att ta fram nyckellivsmedel från matvaneundersökningen Riksmaten ungdom 2016-17. Utifrån resultatet presenteras även en grov analysplan för de kommande fem analysprojekten som Livsmedelsverket ska utföra. Analysplanen är förutom nyckellivsmedel även baserat på ingredienser och råvaror till nyckellivsmedel.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
PM
Ämne
Undersökningar - Skola
Utgivningsår
2020
Antal sidor
24