L 2021 nr 13 - Säkra livsmedel i coronapandemin – Livsmedelsverkets hantering av SARS-CoV-2 i livsmedel 2020

Denna rapport beskriver hur Livsmedelsverket under 2020 har hanterat den möjliga risken med att konsumera livsmedel och dricksvatten som kan ha varit i kontakt med coronaviruset SARS-CoV-2, det virus som ger sjukdomen covid-19. 

Den beskriver också hur Livsmedelsverket har hanterat ansvaret att ge stöd, råd och vägledning till konsumenter, offentliga måltidsverksamheter, andra myndigheter, kontrollmyndigheter i livsmedelskedjan och till sina egna medarbetare. Dessutom beskrivs hur Livsmedelverket hanterat arbetet vid de livsmedelsföretag där Livsmedelsverket ansvarar för den offentliga livsmedelskontrollen. SARS-CoV-2 är inte ett livsmedelsburet virus och det har inte rapporterats om att någon fått covid-19 via mat och dryck. Risken för att livsmedel och dricksvatten utgör en smittväg för viruset bedöms därför vara mycket liten. Många konsumenter, offentliga måltidssektorn och livsmedelsföretag har ändå efterfrågat svar på hur man kan förhålla sig till SARS-CoV-2 och livsmedel. Livsmedelverket har väglett övriga svenska kontrollmyndigheter i hur de bör prioritera sina kontrollverksamheter. Livsmedelsverkets egen kontrollverksamhet anpassades för att säkerställa att livsmedelsföretagen fortsatt kunde producera säkra livsmedel. Riskvärderingen och riskhanteringen tidigt i covid-19-pandemin har varit avgörande för att Livsmedelsverkets samlade åtgärder har varit av god kvalitet och som har kunnat kommuniceras på ett trovärdigt och transparent sätt.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Oönskade ämnen - Smittskydd och hygien
Utgivningsår
2021
Antal sidor
54