L 2021 nr 08 - Norovirus i ostron

Denna rapport är ett vetenskapligt underlag om förekomst av norovirus i ostron och hur den har varierat geografiskt i Europa och över tid sedan 2016.

Rapporten besvarar frågor om antal sjukdomsutbrott orsakade av norovirus i ostron under perioden 2016-2020, vilka riskreducerande åtgärder som kan göras i konsumentledet, samt ger en översikt vilka förutsättningar som råder för ett eventuellt framtida lagstadgat gränsvärde avseende norovirus i ostron. Rapporten kompletterar och uppdaterar underlaget som publicerades i rapport nr 20 del 2 – 2017. Rapporten är skriven på förfrågan från avdelningen Hållbara matvanor som behöver detta underlag för att kunna ge råd till konsumenter om risken för magsjuka vid konsumtion av ostron.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Smittskydd och hygien - Oönskade ämnen
Utgivningsår
2021
Antal sidor
34