Pressmeddelanden
-
Nu kartlägger Livsmedelsverket de offentliga måltiderna och matsvinnet i landets kommuner
Hur ser det ut i de kommunala måltidsverksamheterna? Vilket måltidsstöd erbjuds äldre med hemtjänst? Hur mycket mat äts upp eller slängs? Hur många skolor serverar frukost? För tredje gången gör Livsmedelsverket en nationell uppföljning för att se hur offentlig måltidsverksamhet utvecklas.
2024-10-03 - Pressmeddelanden
-
Konsumenter behöver mer kunskap vid fiskdisken
Livsmedelsverket har särskilda råd om miljöförgiftad fisk riktade till barn, unga, gravida, ammande och den som kan tänkas bli gravid i framtiden. En majoritet av de som tillhör en av dessa riskgrupper uppger att de känner till råden, visar en ny undersökning. Däremot har de svårt att hålla reda på för vem råden gäller och vilken fisk som avses, vilket skulle kunna förklara varför många ändå säger sig äta eller servera fisk de bör undvika.
2024-10-01 - Pressmeddelanden
-
Fler nödvattentankar för stärkt beredskap vid dricksvattenkriser
Nu utökas antalet nödvattentankar för att ytterligare stödja kommuners förmåga till dricksvattenförsörjning vid kriser och under höjd beredskap. – Vi har köpt in fler nödvattentankar och ökar därmed kapaciteten att stötta vid akuta behov på fler platser i landet, säger Åsa Signer, enhetschef för dricksvattenförsörjning. Nödvattenutrustningen bidrar till att stärka Sveriges beredskap.
2024-10-01 - Pressmeddelanden
-
Nu kan livsmedelsföretagare delta gratis i Livsmedelsverkets utbildningar
Livsmedelsverket erbjuder flera så kallade e-utbildningar inom områden som har att göra med livsmedel. Tidigare har flera av dem kostat pengar att gå, men från och med i höst är alla utbildningar gratis. - Vi tror att många av utbildningarna kan vara väldigt intressanta för livsmedelsföretagare, säger Ellen Edgren, chef för enheten för livsmedelshygien på Livsmedelsverket.
2024-09-30 - Pressmeddelanden
-
Många använder sina sinnen – ändå slängs det mycket mat
Mat går ofta bra att äta även efter att bäst före-datumet har passerat. Knappt 7 av 10 konsumenter svarar dock att de känner sig mycket trygga med att använda sina sinnen för att avgöra om maten går att äta efter bäst före-dagen, visar en ny undersökning. Ändå slängs det mycket mat i hushållen.
2024-09-26 - Pressmeddelanden
-
Nu välkomnas synpunkter på förslag till kommande kostråd
Inför att nya kostråd presenteras i början av nästa år välkomnar Livsmedelsverket synpunkter på förslagen genom en öppen konsultation. Kostråden utgår från vad som är bra att äta för hälsan och grundas i ett brett vetenskapligt underlag. Därefter har faktorer som vikten av en svensk livsmedelsproduktion, svensk beredskap och miljö beaktats.
2024-09-25 - Pressmeddelanden
-
Så säkrar vi tillgång till veterinärer inför höjd beredskap
För att säkra samhällsviktig djurhållning och slakt även vid höjd beredskap krävs åtgärder. Ny lagstiftning, beredskapslagring samt beslutanderätt för att fördela veterinära resurser är några av de behov som Jordbruksverket och Livsmedelsverket identifierar i en rapport som i dag lämnats till regeringen.
2024-09-19 - Pressmeddelanden
-
Uppdaterade råd om hur du lägger in grönsaker säkert och undviker botulism
Intresset för att göra egna grönsaksinläggningar är stort. Den här skördesäsongen vill vi påminna om att vi nyligen har uppdaterat våra råd om hur du lägger in grönsaker på ett säkert sätt för att undvika bakterien Clostridium botulinum.
2024-09-05 - Pressmeddelanden
-
Mat för 14 miljarder kronor kastas i hushållen
Matsvinn är ett slöseri på både pengar och resurser. Livsmedelsverket har undersökt matsvinnets kostnader i hemmet och i genomsnitt slänger vi ätbar mat för 1330 kronor per person och år. För en familj med två vuxna och två barn innebär det en årlig kostnad på över femtusen kronor. Totalt slänger vi mat för 14 miljarder kronor per år i de svenska hushållen.
2024-09-02 - Pressmeddelanden
-
Maten inte det enda som påverkar tonårstjejers järnstatus
Tjejer som äter lite kött har oftare järnbrist än de som äter mycket kött. Samtidigt finns det tjejer som äter mycket kött som har järnbrist, och de som helt avstår kött som inte har järnbrist. Mängden kött är alltså inte det enda som har betydelse. För tjejer är mensen en viktig faktor. Det visar en ny analys som Livsmedelsverket har gjort.
2024-08-29 - Pressmeddelanden