Pressmeddelanden

 • Svenskar litar på maten och har högt förtroende för myndigheter och forskare

  Svenskar har högst förtroende bland medborgare i alla EU-länder för den information om risker med mat som de får från sina nationella myndigheter. Och förtroendet ökar. Det visar Eurobarometern, en omfattande återkommande undersökning om EU-medborgares inställning till risker med mat. Resultaten visar också att svenskar bryr sig mer om att äta hälsosamt, än om vilka möjliga risker det finns med mat.

  2022-09-30 - Pressmeddelanden

 • Snart internationella matsvinnsdagen

  Torsdagen den 29 september är det dags för den Internationella matsvinnsdagen. I svenska hushåll slängs 35 kilo mat och dryck per person och år. Vi har tillsammans skapat ett matsvinnberg genom att köpa mat, som vi sedan burit hem och slutligen kastat i soptunnan. Livsmedelsverket vill att matsvinnsberget ska bort.

  2022-09-26 - Pressmeddelanden

 • Livsmedelsverket stänger Al Hana Mejeri AB i Bjärnum – alla livsmedel ska kasseras

  Livsmedelsverket stängde 8 september Al Hana Mejeri AB i Bjärnum och har förbjudit företaget att sälja livsmedel. Orsaken är oacceptabla hygieniska förhållanden. Alla livsmedel som tillverkats eller sålts av företaget ska tas bort från butiker och kasseras.

  2022-09-09 - Pressmeddelanden

 • Följ råden om kyckling - större risk att bli sjuk av campylobacter på sensommaren

  Bakterien campylobacter är ofta vanligare i kycklingflockar under sommaren och sensommaren. Därför riskerar fler att bli sjuka av att äta kycklingkött just nu. Följ våra vanliga råd om hur man tar hand om och tillagar rå kyckling och kycklingfärs. Då minskar risken att bli sjuk.

  2022-09-02 - Pressmeddelanden

 • Surströmming – så mycket kan du äta

  Den 18:e augusti är det surströmmingspremiär, ett efterlängtat datum för surströmmingsälskare. Men tyvärr innehåller surströmming ofta höga halter av miljögifter. För barn och unga som vill äta surströmming gäller det att inte äta för mycket strömming och annan fet Östersjöfisk resten av året. Samma sak gäller den som vill bli gravid i framtiden.

  2022-08-17 - Pressmeddelanden

 • Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström i styrelsen för den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet

  Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström företräder Sverige i den nya styrelsen för den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. Styrelsen trädde i kraft den 1 juli och får en helt ny utformning. Syftet är bland annat att stärka medlemsstaternas roll och öka engagemanget för Efsa. 

  2022-07-06 - Pressmeddelanden

 • Livsmedelskontrollen är generellt välorganiserad, öppen och opartisk

  Nästan alla kontrollmyndigheter har en fungerande organisation, och de kommunala kontrollmyndigheterna samordnar sig i stor utsträckning med andra. Det visar 2021 års revisioner av livsmedelskontrollen som Livsmedelsverket och Länsstyrelserna gjort och som nu sammanfattas i en rapport.

  2022-07-05 - Pressmeddelanden

 • Rötmånaden tjuvstartar i sommarvärmen

  Årets sommarväder, med tidig värme och fukt, gör att det redan nu är rötmånad för maten. Då är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan. 

  2022-07-04 - Pressmeddelanden

 • Mindre frukt och grönsaker i matkassen när priserna ökar

  Många konsumenter säger att de köper mindre frukt och grönsaker på grund av de ökade livsmedelspriserna. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket nyligen gjort. I första hand är det låginkomsttagare som uppger att de slutat köpa eller minskat sina inköp av frukt och grönt, men resultaten visar att alla grupper påverkas när maten blir dyrare.

  2022-06-29 - Pressmeddelanden

 • Fler nödvattentankar stärker Sveriges beredskap

  Den nationella beredskapen för att kunna förse befolkningen med dricksvatten vid kris stärks. Antalet nödvattentankar som kommuner kan låna ska både bli fler och större.

  2022-06-27 - Pressmeddelanden