Fler nödvattentankar för stärkt beredskap vid dricksvattenkriser

2024-10-01

Nu utökas antalet nödvattentankar för att ytterligare stödja kommuners förmåga till dricksvattenförsörjning vid kriser och under höjd beredskap.
– Vi har köpt in fler nödvattentankar och ökar därmed kapaciteten att stötta vid akuta behov på fler platser i landet, säger Åsa Signer, enhetschef för dricksvattenförsörjning.
Nödvattenutrustningen bidrar till att stärka Sveriges beredskap.

Det är kommunens ansvar att säkerställa tillgången till dricksvatten även vid kris och krig.  Vid ett avbrott i dricksvattenförsörjningen kan kommunen behöva tillhandahålla nödvatten – det vill säga vatten som levereras på annat sätt än genom ledningsnätet. Om kommunernas egna resurser för nödvattenförsörjning inte räcker till har de möjlighet att låna nödvattentankar.

− Vi har depåer med nödvattenutrustning på flera platser i landet och har nu köpt in ytterligare nödvattentankar för att få en bättre kapacitet och en bättre spridning över landet. Den här utrustningen kan också användas vid utbildningar och övningar, säger Åsa Signer, enhetschef för dricksvattenförsörjning vid Livsmedelsverket.

Nödvattentankarna ska stärka kommunernas kapacitet för att leverera dricksvatten vid akuta händelser som orsakats av till exempel större vattenläckor, förorening i vattentäkt eller vattenburen smitta.

Viktigt med nödvattenplan

Livsmedelsverket genomför också övningar i nödvattenplanering och har tagit fram stöd för arbetet.

− Även om Livsmedelsverket kan bistå vid nödlägen så är det viktigt att kommunerna har en egen beredskap och har planerat för nödvattenhantering inom sitt område, säger Åsa Signer.

Nödvattentank