E-utbildning: Listeria

Lär dig om lagkrav och kriterier som livsmedelsföretag måste uppfylla vad gäller bakterien Listeria monocytogenes och om hur livsmedelsföretag kan undvika att deras produkter kontamineras med bakterien.

Bakterien listeria finns på många ställen i vår miljö och kan orsaka sjukdomen listerios. Det finns lagkrav för företagen kring mikrobiologi, bland annat om att ha fungerande rutiner och en provtagningsplan.

 I den här utbildningen får du lära dig om vilka lagkrav och kriterier som livsmedelsföretag måste uppfylla vad gäller Listeria monocytogenes och om hur livsmedelsföretag kan undvika att deras produkter kontamineras med bakterien. Det kan handla om att hitta riskfyllda moment i tillverkningen och att ha rutiner för hygien och rengöring.

Du får även lära dig om vilka provtagningskrav som finns beroende på vilken livsmedelskategori det handlar om och om hur provtagning av ätfärdiga livsmedel ska gå till.

Kursen innehåller både informativa texter och utbildningsexempel med fall från verkligheten. Många delar av kursen utgår från ett inspektörsperspektiv men kursen är även relevant för livsmedelsföretag.

Utbildningen tar omkring 3 timmar att genomföra.

Utbildningar för företag och kontrollmyndigheter

Senast granskad 2024-09-06