Försäljning av köttlådor

Att föda upp djur räknas som primärproduktion medan att sälja köttlådor är verksamhet som tillhör ledet efter primärproduktionen. Om du bedriver verksamheter som är både i primärproduktionen som i led därefter, ska graden av kontinuitet och organisation beaktas för varje verksamhet var för sig.

Sälja eller ge bort kött från lantbruksdjur och struts

Att föda upp djur räknas som primärproduktion medan att sälja köttlådor är verksamhet som tillhör ledet efter primärproduktionen. Om du bedriver verksamheter som är både i primärproduktionen som i led därefter, ska graden av kontinuitet och organisation beaktas för varje verksamhet var för sig.

Sälja eller ge bort kött från lantbruksdjur och struts

Du får inte själv slakta, stycka och leverera kött från större lantbruksdjur som gris, nöt, kalv, får, lamm eller struts varken direkt till konsument eller till lokal detaljhandel. Du får inte heller sälja eller ge bort ett helt djur som du avlivat, till exempel ett helt lamm, nöt eller gris. För sådan verksamhet gäller kraven i förordning (EG) nr 853/2004 om särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung., vilket innebär att du behöver ha en godkänd anläggning i detta fall ett godkänt slakteri för att köttet ska få säljas eller skänkas bort.

Däremot kan du göra ett så kallat återtag och sälja kött från dina djur om de har slaktats vid ett godkänt slakteri. Slakteri ska följa gällande regler precis som vanligt. Att det är så kallat återtag innebär oftast bara att du kan få tillbaka styckat och förpackat kött från dina egna djur. Eftersom köttet kommer från ett godkänt slakteri där djuren har besiktats av officiell veterinär före och efter slakt, så får du sälja det vidare. Det kan du till exempel göra genom en gårdsbutik, eller genom att transportera ut förbeställda köttlådor direkt från slakteriet till konsumenter. Du kan också sälja köttet på en REKO-ring. Om din verksamhet ska registreras som en detaljhandelsanläggning eller inte hos kommunen beror på bland annat på omfattningen av verksamheten. Läs mer i punktlistan nedan.

Som djurägare kan du själv slakta några av dina djur för husbehov hemma på gården. Kött från sådan slakt får endast konsumeras inom ditt privata hushåll och får aldrig överlåtas till någon utanför hushållet. Om djur ägs av flera personer, eller av till exempel en förening, får man inte slakta djuren på gården och fördela köttet mellan ägarna. Detta då en förening inte kan vara ett enskilt privathushåll. Djur som ägs på detta sätt och där man vill fördela köttet mellan medlemmarna, måste slaktas på ett godkänt slakteri.

Sälja köttlådor eller kött i gårdsbutik eller på REKO-ring – behövs registrering?

  1. Börja med att kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret eller motsvarande i din kommun. Berätta vilken omfattning din verksamhet kommer att ha, hur du ska förvara köttet och om du tänker transportera köttet själv. Kommunen bedömer då om verksamheten behöver registreras som en livsmedelsanläggning eller
  2. Om verksamheten ska registreras gäller kraven i förordning (EG) nr 852/2004.
  3. Du ska se till att ha bra lokaler, anpassade transportfordon, lämplig utrustning och goda arbetsrutiner i din verksamhet.
  4. Du ansvarar för att all märkning och information om köttet är korrekt.
  5. Läs mer om att starta livsmedelsföretag på (länk nedan)
Senast granskad 2024-10-28