Snart dags för Internationella matsvinnsdagen

2023-09-26

På fredag, den 29 september, är det Internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige. I samband med dagen släpper Livsmedelsverket en ny rapport om vilken mat som hamnar i hushållens sopor och en informationskampanj med vardagstips till konsumenter som vill ta bättre hand om sin mat och slänga mindre.

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, som är den 29 september varje år. På matsvinnsdagen släpper Livsmedelsverket en ny rapport och lanserar en informationskampanj till svenska hushåll. Det är en del i ett regeringsuppdrag om minskat matsvinn, som Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

Många tillsammans gör skillnad

Matsvinn är en samhällsutmaning som kräver ett brett engagemang om Sverige ska nå sina mål. Att slänga mat som borde ha ätits upp är varken ekonomiskt eller bra för klimatet och miljön.

– Det här är en dag då alla verkligen kan bidra genom att lyfta frågan och det är glädjande att så många engagerar sig. Vi har haft kontakt med kommuner, livsmedelsföretag och många andra som vill dra sitt strå till stacken. Alla som vill får använda det material vi tar fram, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Självsäkra konsumenter slänger mindre

Livsmedelsverkets konsumentundersökningar visar att många vill minska sitt matsvinn, men saknar självförtroende eller kunskap om hur de ska hantera och förvara mat. Eller har svårt att själva avgöra om den går bra att äta eller inte. I Livsmedelsverkets nya informationssatsning utgår vi från vilken mat som slängs mest och ger enkla vardagstips som ska leda till att mer mat hamnar i magen.

– Vi vill öka hushållens svinnsikt, att fler ska bli medvetna om sitt matsvinn och vilket slöseri det är. Många börjar också få upp ögonen för problemet. Nästa utmaning handlar om hur det ska gå till och där har våra undersökningar avslöjat att det finns stora kunskapsluckor att fylla, säger Karin Fritz.

Minska ditt matsvinn – en bit i taget

Livsmedelsverket lanserar därför en ny informationssatsning kallad ”Hacka maten”. Med hjälp av enkla vardagstips, ofta kallade ”hacks”, vill myndigheten bistå med kunskap om hantering och förvaring av mat så att fler kan minska sitt matsvinn.

– Fokus är låga trösklar och enkelhet. Vi vill att så många som möjligt ska kunna ta till sig tipsen, göra någon förändring i sin vardag och bli mer medvetna. Förhoppningsvis leder det till att fler känner sig självsäkra, tipsar vidare och att vi slänger mindre mat, säger Karin Fritz.

Fakta om matsvinn

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • Matsvinn och livsmedelsförluster står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
  • Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
  • ·Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor slippa att vara hungriga.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
  • Sammanlagt slängs alltså 33 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.
  • Ett matsvinn på 15 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara nästan 35 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).
  • De 18 kilo som hälls ut i vasken på skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe (räknat på att en kaffekopp är 2 deciliter = 200 g).
  • För en familj med två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3000-6000 kronor per år.