Råd till riskgrupper – så undviker du att smittas av listeria

2023-07-26

Just nu utreds ett pågående utbrott med listeria. Vakuumförpackad kallrökt lax misstänks vara smittkällan, men exakt vilken produkt som orsakat utbrottet är inte klarlagt. Bakterien listeria finns spridd i naturen och därför finns den ibland också i maten. Listeria kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer i riskgrupp. Gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar bör följa Livsmedelsverkets råd för att minska risken att smittas.

Vakuumförpackad kallrökt eller gravad lax, skivat köttpålägg och paté, mögelostar, kittostar och opastöriserad mjölk är exempel på livsmedel som kan innehålla bakterien listeria.

Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte sjuka alls av bakterien.

De främsta riskgrupperna för listeria-infektion är sköra äldre, personer med nedsatt immunförsvar samt gravida. Sjukdomen kan ge olika symtom, allt från magproblem och influensaliknande symtom till allvarliga tillstånd, som hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

- Den som tillhör en riskgrupp – eller som ska bjuda någon i riskgrupp på mat – kan minska risken för smitta genom att följa Livsmedelsverkets råd om listeria. Vissa livsmedel såsom mögelostar bör undvikas helt, medan andra livsmedel till exempel kallrökt och gravad lax bör ätas inom en vecka från förpackningsdatum, säger Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Viktigt att hålla kylvaror kalla

Listeria dör vid upphettning till minst 70 grader, men kan växa till i kyla och utan syre. Det betyder att den exempelvis kan föröka sig i vakuumförpackade matvaror som förvaras i kylen. Även om listeria kan växa till i kyla, förökar den sig snabbare ju varmare det är. För att minska tillväxten av listeria är det därför viktigt att hålla kylvaror ordentligt kalla. Under de varma månaderna kan det vara svårare och då växer bakterien till snabbare.

Mer information

Ytterligare information för journalister

Livsmedelsverkets presstjänst 018-17 53 40