Pressmeddelanden

  • Småbarn äter bättre nu än för 20 år sedan – men det behöver bli ännu bättre

    Små barns matvanor har förbättrats jämfört med för tjugo år sedan. Barnen äter mer grönsaker och frukt, och mindre rött kött och socker än tidigare. Utvecklingen går åt rätt håll, men det är fortfarande en bit kvar. Det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket.

    2024-10-21 - Pressmeddelanden

  • Klart för fler möjligheter att sälja och köpa vildsvinskött

    Från den 4 november blir det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner. – Det här är ett efterlängtat steg som ger fler möjligheter för jägare att lämna vildsvin vidare i livsmedelskedjan, för konsumenter att få tag i vildsvinskött och för företag att utveckla sin verksamhet, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

    2024-10-16 - Pressmeddelanden

  • Näringsliv och offentliga aktörer samlas för att stärka den regionala livsmedelsberedskapen

    Alla ska ha tillgång till tillräckligt med mat och dricksvatten vid kris och krig, oavsett var i landet de bor. Det är målet för Sveriges livsmedelsberedskap. Men förutsättningarna för att nå målet kan se olika ut i olika delar av landet. Därför bjuder Livsmedelsverket och fyra länsstyrelser i höst in näringsliv, kommuner och regioner till regionala workshopar för att öka förmågan att hantera en bristsituation eller andra störningar i livsmedelskedjan.

    2024-10-14 - Pressmeddelanden

  • Nu kartlägger Livsmedelsverket de offentliga måltiderna och matsvinnet i landets kommuner

    Hur ser det ut i de kommunala måltidsverksamheterna? Vilket måltidsstöd erbjuds äldre med hemtjänst? Hur mycket mat äts upp eller slängs? Hur många skolor serverar frukost? För tredje gången gör Livsmedelsverket en nationell uppföljning för att se hur offentlig måltidsverksamhet utvecklas.

    2024-10-03 - Pressmeddelanden

  • Konsumenter behöver mer kunskap vid fiskdisken

    Livsmedelsverket har särskilda råd om miljöförgiftad fisk riktade till barn, unga, gravida, ammande och den som kan tänkas bli gravid i framtiden. En majoritet av de som tillhör en av dessa riskgrupper uppger att de känner till råden, visar en ny undersökning. Däremot har de svårt att hålla reda på för vem råden gäller och vilken fisk som avses, vilket skulle kunna förklara varför många ändå säger sig äta eller servera fisk de bör undvika.

    2024-10-01 - Pressmeddelanden

  • Fler nödvattentankar för stärkt beredskap vid dricksvattenkriser

    Nu utökas antalet nödvattentankar för att ytterligare stödja kommuners förmåga till dricksvattenförsörjning vid kriser och under höjd beredskap. – Vi har köpt in fler nödvattentankar och ökar därmed kapaciteten att stötta vid akuta behov på fler platser i landet, säger Åsa Signer, enhetschef för dricksvattenförsörjning. Nödvattenutrustningen bidrar till att stärka Sveriges beredskap.

    2024-10-01 - Pressmeddelanden

  • Nu kan livsmedelsföretagare delta gratis i Livsmedelsverkets utbildningar

    Livsmedelsverket erbjuder flera så kallade e-utbildningar inom områden som har att göra med livsmedel. Tidigare har flera av dem kostat pengar att gå, men från och med i höst är alla utbildningar gratis. - Vi tror att många av utbildningarna kan vara väldigt intressanta för livsmedelsföretagare, säger Ellen Edgren, chef för enheten för livsmedelshygien på Livsmedelsverket.

    2024-09-30 - Pressmeddelanden

  • Många använder sina sinnen – ändå slängs det mycket mat

    Mat går ofta bra att äta även efter att bäst före-datumet har passerat. Knappt 7 av 10 konsumenter svarar dock att de känner sig mycket trygga med att använda sina sinnen för att avgöra om maten går att äta efter bäst före-dagen, visar en ny undersökning. Ändå slängs det mycket mat i hushållen.

    2024-09-26 - Pressmeddelanden

  • Nu välkomnas synpunkter på förslag till kommande kostråd

    Inför att nya kostråd presenteras i början av nästa år välkomnar Livsmedelsverket synpunkter på förslagen genom en öppen konsultation. Kostråden utgår från vad som är bra att äta för hälsan och grundas i ett brett vetenskapligt underlag. Därefter har faktorer som vikten av en svensk livsmedelsproduktion, svensk beredskap och miljö beaktats.

    2024-09-25 - Pressmeddelanden

  • Så säkrar vi tillgång till veterinärer inför höjd beredskap

    För att säkra samhällsviktig djurhållning och slakt även vid höjd beredskap krävs åtgärder. Ny lagstiftning, beredskapslagring samt beslutanderätt för att fördela veterinära resurser är några av de behov som Jordbruksverket och Livsmedelsverket identifierar i en rapport som i dag lämnats till regeringen.

    2024-09-19 - Pressmeddelanden