Äppelår – men undvik mögelgifter när du gör mos och must!

2023-09-11

I år finns det mycket äpplen i många svenska trädgårdar. Ett bra sätt att ta tillvara äpplena är att göra mos eller must. Men se till att undvika att få med mögelgifter.

Mögel kan bilda gifter som kan göra människor sjuka. Det går inte att se på ett mögelangrepp om det har bildats gifter där eller inte. Gifterna är värmetåliga och förstörs inte vid tillagning. Om du ska göra mos eller must av äpplen, tänk därför på detta:

  • Förvara frukterna kallt och torrt.
  • Undvik att skalet skadas.
  • Använd frukter som inte är angripna av mögel. Mindre mögelfläckar kan dock skäras bort med god marginal (minst två centimeter).
  • Skölj frukterna före tillagningen. Då försvinner eventuella mögelsporer från ytan. Dela de äpplen du ska musta för att se att de inte har möglat inuti.
  • Var noga med att flaskor och andra förvaringskärl är rena.

Livsmedelsverkets råd om mögel

Det övergripande rådet är att inte äta möglig mat. Men det finns några undantag.

  • Mindre mögelangrepp på äpplen, potatis och citrusfrukter kan skäras bort med minst två centimeters marginal. Då minskas halten av eventuella mögelgifter till så låg nivå att den inte är hälsofarlig.
  • Om en eller ett par grönsaker, bär eller frukter i en förpackning blivit mögliga behöver inte allt slängas. De frukter eller bär som ligger intill kan ätas om de är utan synliga mögelangrepp.