Ny WHO-rekommendation om sötningsmedel

2023-06-16

WHO presenterade i mitten av maj ny rekommendation för konsumtion av sötningsmedel. I den föreslår WHO att sötningsmedel inte används för att undvika ohälsosam viktuppgång eller för att minska risken för sjukdomar som är kopplade till matvanor. Livsmedelsverket tolkar rekommendationen som att WHO inte helt avråder från sötningsmedel, men att de anser att det finns begränsat med stöd för att sötningsmedel har långsiktiga fördelar för hälsan. Eftersom forskningen tydligt visar att drycker sötade med socker ökar risken för bland annat fetma, typ 2-diabetes och karies är Livsmedelsverkets bedömning att drycker sötade med sötningsmedel är ett alternativ för att minska på sockret.

I sin rekommendation föreslår WHO att sötningsmedel inte används för att undvika ohälsosam viktuppgång eller för att minska risken för sjukdomar som är kopplade till matvanor, till exempel typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Rekommendationen bygger på att det finns begränsat med stöd för att sötningsmedel har långsiktiga fördelar för hälsan. WHO menar att sockerkonsumtionen kan minskas på andra sätt än genom att ersätta den med sötningsmedel. Rekommendationen är oförändrad jämfört med det förslag som var ute på remiss 2022.

Rekommendationen gäller alla förutom personer med diabetes eller förstadium till diabetes (pre-diabetes).

Livsmedelsverket tolkar WHO:s rekommendation som att de inte avråder helt från sötningsmedel, men att personer som använder dem i syfte att gå ner i vikt eller för att förebygga matrelaterad sjukdom – men inte ändrar kosten i övrigt – bör vara medvetna om att det inte finns stöd i forskningen för att sötningsmedel är effektivt på sikt.

När sockerkonsumtion minskas ökar konsumtion av sötningsmedel

Att äta för mycket socker, särskilt sötade drycker, ökar risken för övervikt och kan leda till vissa sjukdomar, som typ 2-diabetes. WHO har sedan tidigare rekommendationer för att minska sockerkonsumtionen. Ett sätt att minska sockerintaget är att ersätta socker med sötningsmedel och användningen av dessa har blivit allt vanligare, framför allt i sötade drycker. Därför ville WHO sammanställa kunskapsläget kring sötningsmedel i syfte att formulera rekommendationer för hur dessa bör användas.

Systematisk genomgång av vetenskapliga studier pekar på begränsat underlag

WHO:s rekommendation baseras på en systematisk genomgång av studier som undersökt sötningsmedels effekter på ett stort antal hälsoutfall. Genomgången omfattade alla sötningsmedel förutom sockeralkoholer (exempelvis sorbitol och xylitol). I så kallade randomiserade kontrollerade studier (RCT), där studiedeltagare slumpmässigt lottas till en grupp som får den ”behandling” som ska studeras eller till en kontrollgrupp, ledde konsumtion av sötningsmedel bland annat till lägre kroppsvikt bland vuxna. Men i så kallade observationsstudier, där människors matvanor inte påverkas utan bara observeras, såg man tvärtom ett samband med högre kroppsvikt, utvecklande av obesitas, och även ökad risk för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och dödlighet.

Den nya rekommendationen är en så kallad villkorlig (conditional) rekommendation. Det betyder att WHO anser att det vetenskapliga bevisläget är begränsat. I sina rekommendationer skriver WHO att det inte kan uteslutas att sambandet mellan sötningsmedel och matrelaterade sjukdomar som setts i observationsstudier åtminstone delvis beror på andra faktorer än just konsumtionen av sötningsmedel.

WHO förespråkar ändrade matvanor framför sötningsmedel

I sina rekommendationer skriver WHO att ersättning av socker med sötningsmedel inte är det enda sättet att minska sockerkonsumtionen. Man framhåller att det finns andra alternativ som är förenliga med en hälsosam kost, som att äta mat med naturligt förekommande sockerarter, exempelvis frukt, och osötad mat och dryck.

Livsmedelsverkets riskvärdering av sötningsmedel

Även Livsmedelsverket har nyligen sammanställt kunskapsläget kring sötningsmedels möjliga effekter på hälsan. Fokus i sammanställningen, som publicerades i december 2022, var att ta reda på om sötningsmedel kan ge oönskade effekter på ett begränsat antal utfall, bland annat totalt energiintag och kroppsvikt. Slutsatserna var att randomiserade kontrollerade studier som jämfört sötningsmedel med socker tyder på att sötningsmedel kan bidra till minskat totalt energiintag och något lägre kroppsvikt. Detta är i linje med WHO:s slutsatser när det gäller den typen av studier. Eftersom WHO även inkluderade observationsstudier, som kan tänkas spegla mer långvarig konsumtion, i sin genomgång blev deras övergripande slutsats en annan.

Livsmedelsverkets nuvarande råd

I linje med WHO lyfter Livsmedelsverkets kostråd vikten av en hälsosam kost som helhet och att sockerintaget behöver minska jämfört med dagens konsumtion. Forskningen visar tydligt att drycker sötade med socker ökar risken för bland annat fetma, typ 2-diabetes och karies. I valet mellan läsk sötad med socker respektive med sötningsmedel är därför Livsmedelsverkets bedömning att den sötningsmedelssötade är ett bättre val, men att vatten är den bästa törstsläckaren.

 

Länkar: