Hygien

Följ våra råd så håller sig maten fräsch.

  • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt.
  • Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft. Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs.
  • Skölj grönsaker.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
  • Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.

 

Tvätta händerna på rätt sätt

Rena händer bidrar till god hälsa. Handtvätt med tvål och vatten är vårt bästa försvar mot spridning av magsjuka, förkylning och andra infektioner. Så här tvättar du händerna på rätt sätt:

  • Ta bort klockan, ringar och andra smycken från händer och handleder.
  • Blöt händerna med varmt vatten.
  • Tvåla in händerna, se till att det löddrar ordentligt.
  • Tvätta handflatorna, händernas utsidor och sidor. Tvätta också handlederna, tummarna, mellan fingrarna samt under naglarna.
  • Skölj händerna ordentligt.
  • Torka händerna ordentligt med en ren handduk eller en pappershandduk.
  • Rör inte kranen med dina bara händer när du stänger av vattnet.
  • Använd istället armbågen eller skydda händerna med exempelvis en pappershandduk. Då överförs inte bakterier som finns på kranen till dina rena händer.

Källor:

Senast granskad 2016-10-05