Nya fyndkoder vid bedömning av rött kött 2024

2023-12-05

Från och med årsskiftet införs nya fyndkoder för sjukdomsregistrering. De nya fyndkoderna är inte ett nytt sätt att bedöma eller fatta beslut om kött utan är enbart en förändring av registreringen.

Livsmedelsverket har skapat de nya koderna för att kunna göra mer rättvisande registrering av sjukdomsfynd.

De nya koderna är uppbyggda på samma sätt som övriga fyndkoder:

  • En udda kod innebär ett beslut om totalt otjänligförklarande.
  • En jämn kod innebär ett lokalt otjänligförklarande eller kan vara enbart en indikator.

Vissa koder finns bara som udda eller jämn beroende på vilken typ av beslut som kan vara aktuellt.

Uppdatera datorsystem eller registreringslappar

Om ditt företag använder ett eget datorsystem där Livsmedelsverkets personal registrerar in fynd behöver de nya koderna vara möjliga att registrera från och med den 2 januari 2024.

Om ditt företag använder registreringslappar för registrering av fyndkoder kan dessa behöva uppdateras med någon eller några av de nya koderna. Vi skickar också ut denna information med e-post till alla berörda företag.

De nya koderna

Kod 21, Radioaktiva substanser.

Koden används i de fall en slaktkropp otjänligförklaras på grund av för höga halter av radioaktiva ämnen. I dagsläget är koden mest relevant för vildsvin och ren.

Kod 43/44, Utebliven eller bristande avblodning

Koden används sedan tidigare på ren. Bristande avblodning har hittills ingått i kod 33/34, Avvikande utseende.

Kod 56, Njurförändringar

Koden används sedan tidigare på ren men kommer från och med 2024 vara tillgänglig för samtliga djurslag. Om kod 56 finns inlagt i ert datorsystem sedan tidigare kan den behöva uppdateras med rätt förklaring då kod 56 tidigare har använts för registrering av övriga ledskador.

Kod 59/60, Peritonit (bukhinneinflammation)

Koden används sedan tidigare på ren. Peritonit har hittills registrerats på kod 52, Övrig orsak. Koden omfattar bukhinneinflammation som inte är orsakad av vasst föremål. Vasst registreras även fortsättningsvis på kod 27/28.

Kod 93, Kemiska rest- och otillåtna substanser

Koden används i de fall en slaktkropp (och organ) otjänligförklaras på grund av otillåten halt av kemiska restsubstanser (exempelvis läkemedel) eller andra otillåtna substanser. Tidigare har detta ingått i kod 23. Från och med 2024 omfattar kod 23 enbart bakteriehämmande substanser.

Kod 98, Fullgånget foster

Denna kod används enbart som en indikator. Fullgångna foster kommer fortsättningsvis bedömas och hanteras på samma sätt som tidigare. Enda skillnaden är att det kommer registreras en kod för att lättare kunna följa upp statistiken. Detta är ett önskemål från Jordbruksverket.

Kod 99, Kalv/kulting/lamm/föl/killing yngre än 7 dagar

Djur yngre än 7 dagar får inte användas som livsmedel. Denna kod har tillkommit för att kunna registrera de få fall där yngre djur av någon anledning hamnar på ett slakteri. Den kommer inte att användas vid fullgångna foster.

Kod 101, Utebliven AMI

Denna kod används vid otjänligförklarande av djur som inte genomgått levandedjursbesiktning

Kod 103, Utebliven total PMI

Denna kod används vid otjänligförklarande av djur där PM-besiktning inte kunnat genomföras, t.ex. om delar av slaktkropp eller organ saknas vid PM-besiktningen

Övriga fyndkoder hittar du på Livsmedelsverkets webbsida: