Planera in Internationella matsvinnsdagen den 29 september

2021-07-01

Nu är det tre månader kvar till Internationella matsvinnsdagen som är onsdagen den 29 september. Flera svenska myndigheter arbetar för att minska matsvinn och förbereder aktiviteter som kommer att handla om hur vi kan minska svinnet av frukt och grönsaker.

För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över. I år sammanfaller det med att FN utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker.

Rädda frukt och grönsaker

- Frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan. I samband med matsvinnsdagen ska Livsmedelsverket bland annat informera hur man ska förvara olika typer av frukter och grönsaker på bästa sätt så att de inte blir förstörda, säger Karin Fritz projektledare Livsmedelsverket.

Viktigt med brett engagemang

- Vi hoppas förstås att livsmedelsbranschen och övriga aktörer vill engagera sig och uppmärksamma internationella matsvinnsdagen i september, därför vill vi skicka ut den här påminnelsen så att de som är intresserade och kanske själva vill göra aktiviteter får in dagen i sin planering, säger Karin Fritz.

Mer information om vad som händer i samband med Internationella matsvinnsdagen kommer längre fram. Här ska bland annat SAMS (samarbete för minskat matsvinn) att göra aktiviteter med Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket.

 

För mer information kontakta: matsvinn@slv.se