Kontrollprojekt 2024 – potatis och honung

2023-08-28

Nu är kontrollprojekten för 2024 klara. Nästa år handlar de om glykoalkaloider i potatis och märkning av honung.

Operativa mål är en av Livsmedelsverkets metoder att styra kontrollen. De gäller i tre år i taget och nuvarande period är 2023-2025. De operativa målen består av 20 mål som fokuserar på det som är mest prioriterat just nu. Målen berör många olika typer av livsmedel, olika lagar och regler samt olika typer av livsmedelsföretagare, exempelvis primärproduktion, företag med e-handel, dricksvattenproducenter och kontaktmaterialverksamheter. Kontrollprojekten är en mer koncentrerad insats inom arbetet med de operativa målen. För 2024 handlar det om glykoalkaloider i potatis och märkning av honung.

Glykoalkaloider i potatis

Det operativa målet om glykoalkaloider i potatis gäller under 2023-2025. Det berör exempelvis dig som är potatisodlare, som har potatispackeri eller potatislager, som är grossist, importör/inköpare av potatis. Det operativa målet handlar om att kontrollera att ditt företag har identifierat glykoalkaloider i potatis som en fara i faroanalysen och att ni hanterar faran glykoalkaloider i potatis.

Under 2024 fokuserar kontrollprojektet specifikt på att närmare undersöka vilka åtgärder ditt företag har vidtagit och hur ni verifierar att glykoalkaloider inte har bildats i potatisen. Inom projektet provtas potatis för att kontrollera att gränsvärdet på 200 mg/kg glykoalkaloider i rå och oskalad potatis inte överskrids.

Märkning av honung

Det operativa målet om honung berör dig som har företag som släpper ut honung på marknaden, exempelvis biodlare och företag som blandar eller förpackar honung samt huvudkontor och andra som har ansvar för livsmedelsinformation. Det operativa målet handlar om att kontrollera att ditt företag är registrerat och har ett system för spårbarhet.

Det kopplade kontrollprojektet, som gäller under 2024, handlar om att verifiera att de uppgifter som ditt företag ger om honungen är korrekta så att konsumenten inte vilseleds och att inte företag som bryter mot reglerna skaffar sig fördelar på andras bekostnad.