Bittermandel

Bittermandlar innehåller stora mängder av ämnen som bildar giftet vätecyanid. De ska därför inte ätas. Men små mängder bittermandel i bakverk går bra.

Bittermandel ingår i recepten för flera klassiska bakverk som mazariner och mandelkubb. I recepten används så små mängder bittermandel att det inte är skadligt för hälsan att äta bakverken. Mängden vätecyanid minskar också vid gräddningen.

Mycket bittermandel ger allvarlig förgiftning

Om man äter mycket bittermandel är det stor risk att drabbas av allvarlig förgiftning. Det gäller särskilt små barn, eftersom de får i sig mer vätecyanid i förhållande till sin kroppsvikt.

Bittermandel ser ut ungefär som sötmandel och barn kan lätt blanda ihop dem. Förvara därför bittermandeln där barn inte kan komma åt dem. Den bittra smaken minskar risken att äta för mycket av misstag.

Ingen bittermandel i bittermandelolja

Bittermandelolja ingår i recept för en del småkakor och andra bakverk. Oljan tillverkas inte av bittermandel utan innehåller smakämnet bensaldehyd. Bittermandelolja kan därför inte bilda vätecyanid.

Råd

  • Ät inte bittermandel annat än i små mängder som krydda.
  • Förvara bittermandel utom räckhåll för barn.
  • Kontakta Giftinformationscentralen om någon har ätit mer än ett par bittermandlar.
Senast granskad 2020-10-05